vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

MMF kao baba gatara

Metković, 7.1.2013. - Priznajem da uopće ne razumijem kako funkcionira cjelokupna svjetska ekonomija, a najviše me fasciniraju burze. Priznajem, nikada nisam mogao shvatiti ni kao se određuju dnevne cijene voća i povrća na metkovskoj pjaci. Jeste li vi? Stoga me je najviše razveselila vijest da o tome svemu pojma nemaju ni oni za koje se misli da sve to imaju u malome prstu.
   Dakle, nisam glup, a niste ni vi, jer se, očito, radi o tako složenim stvarima da se s njima može usporediti dugoročna vremenska prognoza ili prognoziranje potresa. MMF je priznao da je pogriješio kada se zalagao za posvemašnju štednju. Ne znam, meni se čini da je to stoga što je tamo sve maje pravih (živih) stručnjaka, a sve više mladih geekova koji se pouzdaju u računalne matematičke modele. Izbacilo računalo. I nema tu boga.
  Ako je tako, možete si misliti kako stvar stoji s famoznim agencijama koje državama procjenjuju tzv. kreditni rejting? Eto, nama su ga stavili u kantu za smeće. Time su sve nas proglasili smećem. Jesmo puno toga krivo napravili, ali svakako nismo smeće. Otvorimo oči. Može li, koliko god neke stvari naopako radila, smeće biti država u kojoj je samo četiri i kusur milijuna stanovnika i koja, već samim pogledom na tzv. fizičku kartu, odaje bogatstvo? Naravno da ne može. Pogledajte fizičku kartu Nizozemske, Danske, da ne govorimo o Švicarskoj. Kao da su naši političari markirali sa zemljopisa u osnovnoj školi. Istina je da nemamo puno toga čega nam treba, ali još više toga čega imamo ne znamo aktivirati i staviti u funkciju općenarodne dobrobiti. Zar u ovoj državi nema onih koji bi to znali?
   I prije nego što su dobili izbore vladajući se nisu baš mogli složiti oko mogućega angažmana MMF-ova u Hrvatskoj. Jedni su govorili da nam neće trebati, drugi da hoće, a onda su oni koji su ga bili zagovarali počeli tvrditi da nam ne treba itd. Ipak, postupali su prema preporukama koje je slao MMF. Štednja, rezanje, neka penzioneri pocrkaju što prije jer samo troše novac, a bolesni neka iz svoga džepa plate sve što je zahtjevnije od vađenja nokta na nožnomu palcu. Ili pravac Mirogoj, Sveti Ivan ili Lovrinac.
   I što sada? Otići kod neke druge gatare? Ima jedna dobra u Delfima.
Ivica Puljan