vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Na koji je film mislio don Stojić?

Metković, 27.1.2013. - Danas je u Stankovićevoj emisiju Nedjeljom u 2 gost bio katolički svećenik i studentski kapelan don Damir Stojić. Tema je bila uvođenje zdravstvenoga odgoja u naše škole, tj. sporni četvrti modul. Možemo svojim svjetonazorom biti bliži Stankoviću ili Stojiću, možemo biti i negdje između, ali zaintrigirao me norveški dokumentarac koji je Stojić spomenuo. Zbog njega je nordijskome NIKK Gender institutu ukinuta državna potpora od 56 milijuna €, što je i dovelo do njegova zatvaranja.
  Norveška je država o kojoj, zapravo, malo znamo. Učili su nas da je izdužena kao glista duž Skandinavskoga poluotoka te da na krajnjem sjeveru graniči čak s Finskom, da je puna fjordova i da na gotovo sedam puta većoj površini od Hrvatske živi tek nešto više stanovnika. Imaju oni još nešto puno veće nego mi. To je BDP koji je kod njih 52.012 US$, a kod nas samo 17.819 US$. Dobrim dijelom to mogu zahvaliti bogatim nalazištima nafte u Sjevernome moru. Od norveških gradova svi ćemo znati za Oslo i – muk. Dobro, ljubitelji skijanja znat će za Lillehammer, a gdje se baš on u Norveškoj nalazi, teško da bi na tome tko uzeo milijun na kvizu. Norvešku znamo i kao zemlju s razvijenijim ljudskim pravima, svim mogućim slobodama, toleranciji prema svima. Tako to ide u bogatu društvu. Ipak, u posljednje vrijeme od tamo stižu neku drugi signali. Norvežani počinju shvaćati da beskrajna sloboda može završiti beskrajnom neodgovornošću. Mnogu u Norveškoj kritiziraju školski sustav koji djecu uči i odgaja prema „suvremenim“ načelima, a rezultat je da im djeca sa 15 godina ne znaju tablicu množenja. S druge strane, u Norveškoj je počelo i propitivanje oko rodne ideologije koja je u tamo bila pustila dubok korijen. No, rezultati istraživanja na terenu pokazali su da je i u čak tako naprednome društvu razlika između muškaraca i žena biološka, a ne utemeljena na stereotipima koje smo dobili odgojem ili stekli okruženjem u kojemu živimo. Pogledajte dokumentarac koji traje četrdesetak minuta.
  Kada vam žena kaže – Pa kako ne znaš na što sam mislila, valjda si mogao pretpostaviti nakon 30 godina zajedničkoga života – uputite je na gore navedeni dokumentarac. Naravno, ništa kontra žena.
Ivica Puljan