vijesti www.metkovic.hr

 Priopćenje za javnost

Sjednica Stožera zaštite i spašavanja

Metković, 3.4.2013. - Na današnjoj Sjednici Stožera zaštite i spašavanja grada Metkovića razmotrena je situacija vezana uz porast vodostaja Neretve i posljedice toga porasta za stanovništvo i materijalna dobra te izdano sljedeće priopćenje:

   Prema izvješću predstavnika Hrvatskih voda vodostaj Neretve je 349 cm, a protok 2100 m/s. Vodostaj ovisi o sljedećim činjenicama: Akumulacija HE Jablanica nije u mogućnosti zadržavati veće količine vode jer je razina svega 1 metar od maksimalne kote; Protok vode u Mostaru iznosi 1100 m/s; dotok prirodnih vodotoka nizvodno od Mostara oscilira ali su količine redovito iznimno velike. (Na rijeci Trebižat proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava); razina mora je velika (90 – 100). Situaciju dodatno otežava HE Čapljina koja ne poštuje obveze prestanka s radom te ispušta od 140 do 180 m/s vode u Krupu što u konačnici utječe na povećanje razine vodostaja u Metkoviću za 7 do 10 centimetara. Hrvatske vode predviđaju da će ovakav vodostaj potrajati otprilike 12 sati. S obzirom da Norin ne može utjecati u Neretvu razina vode na desnoj strani grada u stalnom je porastu. Do sada je više od 15 kuća poplavljeno, a u neposrednoj opasnosti je još oko 60 kuća u Zagrebačkoj ulici, Ulici Matije Gupca, Ulici neretvanskih gusara i Ulici Put Vida. Djelatnici JVP ispumpavaju vodu na više lokacija. Pijesak i vreće distribuiraju se na sljedeće lokacije: Zagrebačka ulica (3 punkta), Ulica Matije Gupca (1 punkt), Ulica neretvanskih gusara (1 punkt). Pijesak i vreće distribuiraju se i u krugu komunalnih poduzeća i JVP. Prema potrebama i stanju na terenu broj punktova će se povećavati. Zatvoren je promet na ŽC 6218 (Metković – Prud).
    Zbog otežanog i djelomično onemogućenog prometa Zagrebačkom ulicom, za prometovanje je otvorena Ulica Zrinskih i Frankopana. Dom zdravlja i Služba hitne pomoći u dodatnoj su pripravnosti.
    Stožer zaštite i spašavanja uveo je stalno dežurstvo. Građani se mogu javiti na broj 681 020.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja
Mato Mustapić, prof.