vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Neretva i dalje visoka, ali barem ne raste

Metković, 3.4.2013. - Iako Neretva gotovo cijeli dan stagnira na oko 348 cm, na desnoj strani grada stupac vode je pomalo rastao pa se predvečer voda izlila na mnoge ulice. Zagrebačka je gotovo cijela pod vodom, a s druge strane poplavila je i Ulica neretvanskih gusara. Moguće je da ujutro spoj tih ulica s Putom Narone bude pod vodom.
   Za sada se ne očekuju razmjeri dviju poplava iz 2010. jer Neretva ne raste, a tako bi trebalo biti i tijekom sutrašnjega dana. Prateći uzvodne vodostaje uočen je pad Neretve u Mostaru, ali izgleda da je CHE Čapljina i dalje u pogonu pa njenih prosječnih 150 kubika u sekundi dodatno podiže razinu Neretve u Metkoviću. Pretpostavimo li da je brzina vode kod mosta u Metkoviću oko 5 m/s to znači da na širini korita od 150 metara to odgovara stupcu vode od 20 cm. Teče li Neretva brže taj je stupac niži, no svakako bi bilo dobro da CHE Čapljina obustavi rad, što je i obvezna čim protok u Metkoviću dosegne 1400 kubika u sekundi.
   Bez obzira na „umirujuće“ vijesti stanovnici desne strane grada trebaju i dalje biti pripremni na najgore jer ne znamo što nam donosi sljedeće kišno razdoblje. Ipak, ne treba zaboraviti da je trenutni vodostaj čak 65 cm niži od najvišeg u prosincu 2010., a more je, za sada, niže 30 cm.
   Danas je problema bilo i na lijevoj strani grada. Pod vodom se našao prostor oko triju metkovskih škola pa su vatrogasci morali intervenirati kako voda ne bi ušla u športsku dvoranu Gimnazije.