vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Ma, ovo trebate pročitati

Metković, 4.4.2013. - Naslov se ne odnosi na moj komentar, možete ga slobodno preskočiti i kliknuti na vezu objavljenu na njegovu dnu.
   Svjesni smo „odiseje“ našega obrazovnoga sustava koji nikako da, vektorski rečeno, pronađe pravi smjer i iznos.
   Godinama, desetljećima bujali programi doveli su našu djecu i njihove nastavnike pred zid koji sve teže preskaču. Ta, već sam to jednom napisao, obrazovna bulimija koja djecu tjera da nasilu nauče silu činjenica, s kojoma kasnije ne znaju što bi, „povrate“ ih za ocjenu i tako naprave mjesta novim činjenicama za novu ocjenu, dovela je do toga da nam djeca svršavaju određene obrazovne stupnjeve, a da pojma nemaju za što su što učila. Govorim o prosječnima i iznadprosječnima. Pustimo genijalce. Njima je Bog dao da se rode, oni će ionako uspjeti. Hrvatska će im začas postati premala i njihov kasniji uspjeh u svijetu može biti samo lažni ponos njihove (bivše) domovine. Gledajmo na one koji trebaju ostati tu i sutra biti stupovi našega gospodarstva, kulture, znanosti, jer ne trebamo se utrkivati s bogatijima, ali trebamo sebi stvoriti čvrste temelje svekolikoga znanja koje će ovoj zemlji omogućiti da se, barem većim dijelom, brine o sebi i zadovoljava potrebe svojih građana.
   Jutarnji list je objavio članak dr. Vedrana Mornara u kojemu ukratko (i puno pametnije od moga komentara) piše što i gdje je zapelo u hrvatskom obrazovnom sustavu.
Ivica Puljan