vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Vidović o metkovskim prezimenima

Metković, 5.4.2013. - Dr. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nedavno je u Gradskoj knjižnici Metković održao zanimljivo predavanje o metkovskim prezimenima. Kao uvod u temu Vidović je iznio niz povijesnih činjenica koje su dovele do migracija što su utjecale na jezik, ali i na imena i prezimena, kako starosjedilaca tako i doseljenika.
    Govoreći o prezimenima rekao je da su ona nastajala od zanimanja, osobina, nadimaka te kako se prva prezimena u Hrvata počinju javljati krajem 12. stoljeća, a na našem području sigurno su zabilježena u 16. stoljeću. Zanimljivo je da kod pravoslavnoga stanovništva prezimena nastaju tek u 19. stoljeću.
    Tijekom predavanja Vidović je analizirao promjene u brojnosti metkovskih prezimena od 1948. do 2001., po kojima se mogu utvrditi osnovna kretanja stanovnika iz Metkovića i prema Metkoviću, što se može pratiti i tijekom dužeg razdoblja. Najveće doseljavanje Metković doživljava nakon izgradnje luke, a prezimena koja su u to vrijeme zabilježena upućuju na to da je najviše doseljenika stiglo iz istočnog dijela Hercegovine.
    Vidovićevo predavanje teško je sažeti u nekoliko rečenica, ali je činjenica da je dr. Vidović suhoparne podatke uspio oblikovati u zanimljivu priču.