vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Zaštita osoba starije životne dobi

Metković, 15.4.2013. - U prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić, koja je za područje grada Metkovića provoditelj Programa Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama Ministarstva socijalne politike i mladih, danas je održano predavanje na temu Zaštita osoba starije životne dobi.
    Predavanje u okviru programa Policija u zajednici održala je policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Metković Ivana Bajo. Korisnike Dnevnog boravka upoznala je s raznim načinima prijevara, krađa, iznošenja lažnih osobnih podataka, a sve u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi gdje je ugrožena skupina upravo populacija u zlatnim godinama .Prisutnima je posebno skrenuta pozornost na činjenicu da su najugroženije osobe koje žive same. Takve osobe prevaranti uglavnom posjećuju u paru ili većim skupinama, pri čemu jedan raznim načinima nastoji odvlačiti pozornost dok ostali iskorištavaju situaciju te pregledavaju i pronalaze vrijedne predmete i novac koji neopaženo odnose iz kuća.
    Korisnicima je podijeljen letak Zaštita osoba starije životne dobi u kojem su navedeni savjeti o samozaštitnom ponašanju i kontakt-brojevi koje mogu nazvati u slučaju da postanu žrtva kaznenog djela. Skrenuta im je pozornost da napad ili krađu bez srama što prije prijave te da pokušaju zapamtiti opis počinitelja i što više detalja koji bi mogli pomoći u njihovom pronalasku. U okviru predavanja prisutnima je skrenuta pozornost na ponašanju u prometu kako bi njihovo sudjelovanje u prometu bilo što sigurnije. Prema riječima voditeljice Programa Anđeline Jerković i policijske službenice Ivane Bajo, održano predavanje je prvo toga tipa, a nadaju se i nastavku suradnje u daljnjim projektima na obostrano zadovoljstvo.