vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Peti Hrvatski neretvanski zbornik

Metković, 18.4.2013. - Nedavno je u Zagrebu predstavljen jubilarni 5. Hrvatski neretvanski zbornik kojega izdaje Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu.
    Dosada je u pet knjiga objavljeno ukupno 1765 stranica zanimljiva i raznovrsna štiva o Neretvi i životu stanovnika toga dijela Hrvatske. Velik je to uspjeh Društva Neretvana jer dosada još nikad nije objavljena tako vrijedna i opširna biblioteka o neretvanskoj povijesti, kulturi i književnosti. Zahvaljujući vrsnim piscima i pripovjedačima u zborniku se mogu pronaći i mnoge životne teme povezane sa svakodnevicom našega običnog neretvanskog čovjeka. Treba naglasiti da su u zborniku okupljeni autori različitih struka i stupnjeva naobrazbe: od akademika, svećenika, agronoma, arheologa, glazbenika, slikara, ekonomista, vojnika, športaša, gastronoma, enologa do naših vrijednih ribara i težaka, koji također imaju štošta reći o neretvanskome kraju. Želja je Uredništva zbornika prikupiti tekstove o Neretvi te ine uratke koji svjedoče o njezinu duhu, njezinoj ljepoti i razvojnim mogućnostima, ali i tekstove o teškoćama s kojima se Neretvani svakodnevno susreću.
    Posebno je zanimljiva ideja Društva da promiče budući „grad Neretvu“ koji bi obuhvaćao područje Ploča, Metkovića, Vrgorca, Čapljine, Ljubuškoga, Stoca i okolnih mjesta.
    – Od Splita do Dubrovnika nema većega grada osim Makarske pa neretvansko područje samo po sebi traži jedno novo gospodarsko i kulturno središte. Smatramo da ne postoje prepreke tomu da grad Neretva ne zaživi i doprinese još većemu razvoju južnih krajeva – ističu u Društvu Neretvana.
    Na predstavljanju 5. zbornika tekstove su nadahnuto čitali neretvanski glumci Tomislav Martić i Niko Pavlović, potpomognuti mladom i nadarenom Karmen Štrbić.
    U glazbenome dijelu programa prisutni su uživali u nizu melodioznih napjeva koje su izveli članovi mješovite klapeKomin.
    Na kraju je glavni urednik zbornika Stjepan Šešelj uputio poziv svima koji imaju nešto zanimljivo kazati o Neretvi da surađuju i promiču Hrvatski neretvanski zbornik ne bi li time svi zajedno promicali svijest o vjekovnome i vječnome hrvatstvu naše Neretve.
Dragan Jurković