vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Održana 'Noć knjige'

Metković, 24.4.2013. - U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja te Dana hrvatske knjige, koji se obilježava 22. travnja, u Gradskoj knjižnici Metković održala se manifestacija Noć knjige.
     Program za djecu započeo u 18 sati čitanjem bajki naglas predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole. Time je prigodno promovirana UNICEF-ova kampanja naziva Čitaj mi! kojom se roditeljima skreće pozornost da je samo 15 minuta čitanja naglas djeci dnevno dovoljno da se kod njih probudi ljubav prema knjizi. Nakon čitanja bajki izvedena je predstava Prošlost i sjećanja koju je osmislila ravnateljica Vesna Vidović, a realizirana je zahvaljujući pomoći odraslih članova i prijatelja knjižnice. O tome kako je nastao i kako se razvijao grad Metković, s naglaskom na kulturne ustanove pokazalo je trinaest malih glumaca uzrasta od šest do 10 godina. Zadnja aktivnost za djecu bio je Hlapićev labirint po kojem su se djeca snalazila koristeći se porukama ispisanim uz crteže s likovima i motivima iz knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Hlapićev labirint samo je jedna od aktivnosti koje će Gradska knjižnica Metković provoditi tijekom cijele godine u okviru obilježavanja 100. godišnjice od prvoga objavljivanja tog dječjeg romana hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Dječje aktivnosti završene su projekcijom filama Koko i duhovi.
     U okviru manifestaciji održan je i tzv. Mali sajam knjiga tijekom kojega je na štandu ispred knjižnice upriličena prigodna prodaja knjiga iz fonda Matice hrvatske Metković čime se željelo popularizirati nakladništvo u našoj županiji.
     Gradska knjižnica Metković iskoristila je Noć knjige da građanima po prvi put predstavi projekt BookCrossing ili projekt za oslobađanje knjige. Riječ je o pokretu koji je u SAD-u nastao 2001. pokretanjem internetske stranice bookcrossing.com. Danas u projektu sudjeluje gotovo milijun ljudi, a više od 8,5 milijuna knjiga putuje kroz 123 zemlje svijeta. Više informacija o projektu i sudjelovanju u njemu možete dobiti u Gradskoj knjižnici ili na web stranici bookcrossing.com.