vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Najbolja slikovnica stigla iz Metkovića

Metković, 9.6.2013. - Već devetu godinu zaredom Centar za neohumanističke studije iz Karlovca provodi Natječaj za najbolje autorske slikovnice pod nazivom Moja prva knjiga. To je državni natječaj za učenike osnovnih škola pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji uključuje pisanje i ilustriranje vlastite priče, a glavna nagrada, koju ravnopravno dijeli deset učenika, tiskanje je slikovnice.
   Drugu nagradu dijeli trideset učenika koji na dar dobivaju poklon-paket, a pedeset učenika je uključeno u treću nagradu i na dar dobivaju dvije slikovnice. Ove godine na natječaj je pristiglo 685 slikovnica, što govori o veliku zanimanju za taj vid stvaralačkog izražavanja učenika. Članovi žirija – književnici Tito Bilopavlović i Sanja Pilić, suradnici CNS-a te knjižničarke Dječje knjižnice Vladimira Nazora iz Zagreba izabrali su najbolje i najoriginalnije slikovnice.
   Među prvima našla se Metkovka Anamarija Dominiković iz 3. D razreda OŠ don Mihovila Pavlinovića sa svojom slikovnicom Neretvanske lađe. Anamariji je podršku pružala njena učiteljica i mentorica Davorka Govorko.
   Jednu od drugih nagrada osvojila je Ana Krnjić iz 6. E razreda iste škole sa slikovnicom Izgubljeni ptić. Anina mentorica je knjižničarka Katica Salacan.
   Na Državnom natječaju sudjelovali su i učenici OŠ Opuzen i postigli zapažene rezultate. Druge nagrade osvojili su Luka Salacan iz 4. A razreda sa svojom je slikovnicom Sreća i učenik iz istog razreda Jure Salacan sa slikovnicom Neobično putovanje. Njihova mentorica je Valerija Palinić.