vijesti www.metkovic.hr

 Vježba

S helikopterom na požarište

Metković, 10.6.2013. - U okviru priprema za nadolazeću ljetnu požarnu sezonu danas je u Metkoviću i Opuzenu za pripadnike Javnih vatrogasnih postrojbi Metković i Ploče te članove DVD-a Kula Norinska, Slivno i Opuzen održan završni dio osposobljavanja za gašenje šumskih požara i prijevoz helikopterom.
     Osposobljavanje se sastojala od 20 sati teorijskog te praktičnog dijela uz potporu helikoptera Mi-8 MTV 1, a proveli su je instruktori Državne intervencijske postrojbe Divulje, Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik te posada helikoptera ETH Divulje.
     Na početku vježbe prisutni instruktori su okupljenim vatrogascima ponovili opće i za njih specifične karakteristike i mogućnosti zrakoplova, ponašanje pri dočeku, ulasku i prijevozu helikopterom te pravilnom napuštanju helikoptera sa i bez opreme. Nakon toga se pristupilo praktičnom dijelu uvježbavanja vatrogasaca za prijevoz helikopterom u okviru kojega se uvježbavao i rad s podvjesnim teretom tj. kruškom (gumenim spremnikom za vodu).
     Vatrogasci koji su uspješno savladali teorijski i praktični dio postali su osposobljeni za prijevoz helikopterom pa će im potvrdu o osposobljenosti izdati Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja iz Zagreba koje djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Nama je posebno zanimljivo da je među pilotima helikoptera bio i Metkovac Tomislav Barbir o kojemu smo pisali u Metkovskom vjesniku br. 33.