vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Uz nove osobne dobivate i povećalo

Metković, 13.6.2013. - Prije koji dan hrvatskoj je javnosti predstavljen izgled nove osobne iskaznice na čijoj se poleđini nalazi stiliziran prikaz europskoga zemljovida na kojoj je crvenom bojom istaknuta prepoznatljiva silueta Hrvatske. Kao u uvodnome dijelu stripova o Asteriksu i Obeliksu stoji pitanje: Je li baš cijele?
  Oni koji su htjeli gledati odmah su uočili da Hrvatskoj nedostaje cijela jedna županija (a koja će vengo naša) te svi otoci. Iz MUP-a se brane da se radi o stilizaciji te iznimno sitnom detalju velikom tek 2,8 x 2,8 mm pa da su se u smanjivanju izgubili detalji. Govore još nešto o nijansama sive i o povećalu pod kojim se (ipak) sve vidi.
   Mi smo preko toga grafičkoga prikaza Hrvatske postavili stvarni i nedostajuće dijelove opiturali u plavo. Pa nije baš da se nisu mogli prikazati otoci i naša županija jer današnja tiskarska tehnika može i bolje od toga. Prije će biti da nekome to nije bilo važno (neš ti dva škoja i pontu Kleka) ili je dizajn bio povjeren kakvome modnom mačku kojemu su Tkalča i Bogovićeva kraj civilizacije, Ultima Thule.
Ivica Puljan