vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Metkovci u Geo-kampu Kreševo

Metković, 17.6.2013. - U organizaciji Zavičajne udruge Kreševski citrin u bosanskome je Kreševu protekloga vikenda održan 5. Geo-kamp koji je okupio ljubitelje minerala i poludragoga kamenja i slična podzemnoga blaga. Među njima su bili i mali Metkovci.
    Kreševo je prekrasan gradić u srcu Bosne poznat po rudarima, kovačima i franjevcima. Na području oko grada nalaze stari rudnici, iskopišta i nalazišta kristala, dragog i poludragog kamenja, te zlatonosni potoci. Grad je okružen planinskim vrhovima obraslim dubokim, gustim šumama u kojima nije neobično susresti jelena, medvjeda, vuka ili divlju svinju.
    Oko grada Kreševa postoji stotinjak iskopišta bogatih kristalima i mineralima (kvarc, citrin, malahit, azurit...) koje sudionici Geo-kampa pokušavaju iskopati, za što je organizator pripremio odgovarajuću opremu. Svatko pronađe ponešto, a sretnijima se u rukama nađu i divljenju vrijedni kristali.
    Mali Metkovci nisu se zadovoljili samo traženjem podzemnoga blaga nego su upoznati floru i faunu kreševskoga kraja. U program je bio uključen aktivan boravak u prirodi, hodanje šumskim stazama i planinarenje, druženje i stjecanje novih prijatelja, upijanje novog znanja i to ne iz knjige nego uživo na terenu. Tako su stekli prijatelje Karla iz Kreševa, Kristijana iz Rijeke, Anu i Mariju iz Zagreba, Matea iz Splita...
    Iako svrha Geo-kampa nije samo natjecanje, ipak se na kraju bira najbolji nalaz i proglašava pobjednik. Metkovci su ove godine bili sretne ruke. Luka Kravar je proglašen za najboljeg istraživača Geo-kampa za 2013. pa je na dar dobio kutiju s mineralima Udruge Kreševski citrin.
    Naš izvjestitelj Marko Kravar kaže da je to djeci bilo prekrasno iskustvo pa poziva da se dogodine u Kreševu okupi još više naših malih sugrađana. Možete ga kontaktirati na 099 555 33 30.