vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Neretva među riječnim čudima Hrvatske

Metković, 19.6.2013. - Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokreće kampanju podizanja svijesti o važnosti hrvatskih rijeka. Na relativno malom području Hrvatska ima iznimno očuvane prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije, kojima treba pokazati kakve prirodne bisere EU dobiva sa svojom novom članicom.
   Kroz „Mjesec hrvatskih rijeka“ WWF predstavlja „Sedam riječnih čuda Hrvatske“, koji se ističu zbog svoje bogate biološke i krajobrazne raznolikosti. Muru, Dravu i Dunav kao bisere kontinentalne Hrvatske; Savu s najvećim nizinskim poplavnim šumama i iznimnim primjerom ljudske prilagodbe poplavama; Zrmanju od koje svi ostaju bez daha; Neretvu kao jako vrijednu i zanimljivu smaragdnu rijeku; te Omblu, najkraću rijeku Hrvatske čiji je izvor centar špiljske biološke raznolikosti Dinarida.
   „Sve su te rijeke jako ugrožene i pod prijetnjom uništenja svojih prirodnih vrijednosti. Zato ih je potrebno dodatno zaštiti i održivo se na njima razvijati u smjeru prirodnog turizma. WWF će s partnerskim organizacijama tijekom kampanje organizirati potpisivanje Povelje za očuvanje hrvatskih rijeka, koju ćemo 14. srpnja, na Dan „Europske Amazone“, predati ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću“, poručuje Irma Popović-Dujmović iz Mediteranskog programa WWF-a.
   Kampanja je dio međunarodnog projekta čiji je glavni cilj promocija održivog upravljanja prekograničnim riječnim sustavom Dunava, Drave i Mure. WWF je ovim projektom doprinjeo proglašenju UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj, te ulaže napore da se rezervat proglasi i u Sloveniji, Austriji i Srbiji. Time će postati prvi pentalateralni rezervat biosfere.
   U kampanji, koja započinje 19. lipnja a trajat će do 14. srpnja, održat će se puno zabavnih i edukativnih događaja na obalama sedam riječnih bisera. Za prigodu kampanje WWF je izdao i brošuru kojom želi stanovnicima Hrvatske i Europske unije približiti prirodne ljepote rijeka Hrvatske.  
   WWF kampanju i sve aktivnosti provodi zajedno sa svojim partnerima: udrugama Zeleni Osijek, Čovjek na zemlji, Eko-Omblići, ZEO Nobilis, ZEUS, Ekološko društvo Koprivnica i Lijepa naša,  Rafting klubom Matis „Divlje vode“, Parkom prirode Velebit, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije te Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije.