vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Još milijun kuna za Prirodoslovni muzej

Metković, 21.6.2013. - Danas je u novootvorenim prostorima Gradske knjižnice upriličeno svečano potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na izvedbi stalnoga postava Prirodoslovnog muzeja Metković. U ime Grada Metkovića ugovor je potpisao gradonačelnik Božo Petrov, a u ime poduzeća Ing-grad d.o.o. iz Zagreba to je učinio Patrik Klarić, član uprave poduzeća.
   Ministarstvo kulture je za tu svrhu odobrilo ukupno 7,5 milijuna, a novac će se isplaćivati u skladu s izvođenjem radova. Prema danas potpisanom Ugovoru, riječ je o prvoj fazi uređenja i za nju je osigurano milijun kuna. Ako radovi budu išli prema planiranoj dinamici, sljedeća dva milijuna kuna trebala bi biti isplaćena u rujnu, a ostatak je planiran za iduću godinu. Autor koncepcije postava je dr. sc. Nikola Tvrtković, a autorica projekta postava je dipl. dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.
   – Tvrtka Ing-grad d.o.o. ima višegodišnje iskustvo u radu na muzejskim objektima, odnosno njihovom opremanju. Trenutno radimo opremanja Gradskog muzeja u dvorcu Eltz u Vukovaru, koji je obnovljen nakon Domovinskog rata, te na opremanju novosagrađenog Muzeja Vučedolske kulture, također u Vukovaru. Posao opremanja Prirodoslovnom muzeju Metković dobili smo na javnom natječaju, a završit ćemo ga u naredne dvije godine, nakon čega će se predati korisnicima na daljnju uporabu. Radit ćemo postav, opremanje, multimedijski sadržaj, namještaj i sve ostalo potrebno za funkcionalnost muzeja – rekao je Patrik Klarić, član uprave poduzeća Ing-grad d.o.o. iz Zagreba.
   Zadovoljstvo potpisanim Ugovorom izrazio je gradonačelnik Petrov koji je tom prigodom rekao:
   – Bez obzira na sve ono što se događalo oko ove zgrade mislim da Grad Metković duguje svojim građanima ono što se zove Prirodoslovni muzej, nastao na osnovu Ornitološke zbirke koju na ovim područjima, pa i šire, ima jedino grad Metković. Ovo je jedan ogroman poticaj razvoju turizma u gradu, što je izuzetno značajno i to je ono na čemu će u idućem razdoblju Grad insistirati. Naravno da će to velikim dijelom biti temeljeno i na ovom Prirodoslovnom muzeju, uz sve ostale prateće sadržaje i kapacitete koje grad Metković ima, a koji još uvijek nisu dovoljno iskorišteni.