vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Stanovnici Mobina s gradonačelnikom

Metković, 4.9.2013. - Sinoć je u Metkoviću održan kvartovski sastanak na kojemu su stanovnici Mobina gradonačelniku Petrovu i njegovim suradnicima iznijeli svoje probleme kojih, kao i u drugim gradskim kvartovima, ne nedostaje.
   Najveći problem je infrastruktura u tome naselju koje je nastajalo podosta stihijski pa su se iz godine u godinu problemi samo usložnjavali. Danas je to naselje s dosta izgrađenih obiteljskih kuća koje nisu spojene na kanalizaciju, nije u potpunosti riješena oborinska odvodnja, ulice su u lošem stanju i bez nogostupa pa predstavljaju opasnost djeci kada idu u školu itd. Neki su građani upozorili i na neobrađene zemlje zarasle u šikaru, kao i na ružne objekte različite namjene koji nagrđuju izgled naselja.
   Odgovarajući na niz postavljenih pitanja Petrov je rekao da su svi gradski kvartovi uključeni u projekt kojim će se riješiti kanalizacija i oborinske vode. Da bi se započelo s radovima u pojedinoj ulici trebaju biti riješeni svi imovinsko-pravni problemi, tj. građani moraju dati suglasnost da se preko njihove zemlje mogu položiti cijevi i sl. Onaj kvart ili ulica koja to riješi dobit će prioritet pri izvođenju radova. Rekao je i da se neće raditi parcijalno, nego kada se započne s rekonstrukcijom neke ulice obavit će se iskopi za svu potrebnu infrastrukturu, od kanalizacije do optičkih kablova. Nakon toga ulica se može asfaltirati i izgraditi nogostup. Petrov je, isto tako, najavo i borbu s komunalnim neredom za koji su uglavnom krivi sami građani. Pritom je spomenuo i urbanistički nered koji je bujao do sada i kojemu kani stati u kraj. Rekao je da ga ne zanima hoće li zbog nekih nepopularnih mjera za četiri godine možda izgubiti izbore.
   Govoreći o velikom projektu sustava oborinske odvodnje i kanalizacije Petrov je kazao da će Grad u sljedeće četiri godine osigurati deset milijuna kuna, ali da će isto toliko nedostajati. Stoga se razmišlja o uvođenju posebne takse po domaćinstvu koja bi iznosila 50 kn mjesečno. Na taj bi se način tijekom četiriju godina skupilo oko deset nedostajućih milijuna kuna pa bi cijeli Metković konačno riješio taj gorući problem. Naravno, na desnoj strani grada sve to je uvjetovano i završetkom sustava obrane od poplava.