vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Hrvatska volontira!

Metković, 21.9.2013. - Udruga Otac Ante Gabrić, u suradnji s OŠ Stjepana Radića, danas je provela volontersku akciju u okviru kampanje pod nazivom Hrvatska volontira.
     Riječ je o kampanji koju po treći put organizira Hrvatska mreža volonterskih centara, a kojoj je svrha promovirati volontiranje te ukazati na njegov značaj za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.
     Akcija je započela okupljanjem svih volontera i članova Udruge ispred OŠ Stjepana Radića koji su zajedničkim snagama u školskom vrtu posadili stablo magnolije koje je za tu prigodu donirao Rasadnik Prud. Druženje je nastavljeno u Dnevnom boravku za starije gdje je korisnicima i okupljenim volonterima magistar etnologije i kulturne antropologije Luka Miličević održao predavanje pod nazivom O životu u Neretvi nekad i danas. Poslije predavanja upriličena je radionica izrade gajtana tehnikom prepletanja vune ili konca između dva prsta. Tako izrađen gajtan može poslužiti kao detalj na narodnoj nošnji, ali i kao narukvica koja je trenutno vrlo popularan modni dodatak. Svrha radionice bila je pokazati kako nešto što su izrađivale naše bake može naći primjenu i u današnjem vremenu.
     U današnjoj volonterskoj akciji sudjelovale su učenice dviju metkovskih srednjih škola te učenici iz OŠ Stjepana Radića, učenici 3.f razreda s učiteljicom Žaklinom Marević i učenice sedmih razreda koje sudjeluju u školskom projektu pod nazivom Učimo iz života.