vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Hoće li nam perkovići otkriti prijetvornike?

Metković, 29.9.2013. - Prekosutra u susjednoj BiH započinje popis stanovništava koji je bio planiran za prošli travanj, no zbog više/viših razloga je pomaknut na 1. do 15. listopada. Naš grad je na samoj granici s tom državom, čak jedan nemali dio „Metkovića“, koji se prostire preko granice, formalno je u BiH, a faktički gotovo sve svoje potrebe zadovoljava u Metkoviću. Kada se u obzir uzme i činjenica da dobar broj današnjih Metkovki i Metkovaca svoje podrijetlo vuče iz Hercegovine, pa čak i iz Bosne, svakako nam ne može biti svejedno što se događa preko granice i što će biti s hrvatskim narodom u toj državi.
   Godine 1991., kada je zadnji put popisano beha stanovništvo, tamo je živjelo 755.895 osoba koji su se izjasnili kao Hrvati/ce. Tada je njihov broj činio 17,30 % stanovništva, u odnosu na popis iz 1953. kada ih je bilo 23 %. Procjena je da će ih na predstojećemu popisu biti oko 310.000 manje nego 1991.
   Više je razloga iseljavanja Hrvata iz BiH, ali važniji su oni zbog kojih se tamo ne vraćaju. Ne treba previše filozofirati – to nastoje, ovako ili onako, spriječiti dva većinska naroda, koja ustvari čak i ne žive u istoj državi. S time da onaj manje-većinski nerijetko baš Hrvate rabi u potkusurivanju s više-većinskim.
   Popis stanovništva u BiH nije običan popis, kao što ni BiH nije obična država. Tako Slobodna Dalmacija donosi neke neobičnosti iz pravila koja će se primjenjivati pri popisu. Nejasna pravila mogla bi dovesti do toga da popis postane potpuno nevjerodostojan. Naravno, nekome u BiH to i te kako odgovara.
   S druge strane, portal poskok.info piše o Bošnjacima/Muslimanima/muslimanima (tvrde da ih je oko 400.000) koji su na neki način stekli hrvatsko državljanstvo, a koji bi se na predstojećemu popisu u BiH mogli izjasniti kao Bošnjaci. Stvar nije baš bezazlena jer bi takvi po kratkomu postupku mogli biti izbrisani iz hrvatskoga državljanstava, što za sobom povlači i (avaj) oduzimanje hrvatske putovnice. Jedino ostaje nejasno kako će Republika Hrvatska doznati tko su te varalice jer su podaci s popisa stroga državna tajna. Možda će još jednom ulogu u svemu tome odigrati razni perkovići koje naša država, očito, ne bez razloga štiti.
Ivica Puljan