vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Glagoljica kao važan dio hrvatske kulture

Metković, 10.11.2013. - Sinoć je u Gradskoj knjižnici Metković održano zanimljivo predavanje pod nazivom Hrvatska glagoljaška bašćina u kontekstu europske kulture s kratkim tečajem glagoljice. Održao ga je dr. sc. Dark Žubrinić, prof. matematike na Fakultetu računarstva i elektrotehnike u Zagrebu i priznati stručnjak za glagoljicu koji je jedan od osnivača Društva prijatelja glagoljice.
     Dr. Žubrinić predavanje je započeo predstavljanjem ogromnog opusa glagoljice, podijelivši građu po stoljećima. Ističući važnost glagoljičke baštine za hrvatsku kulturu izabrao je one najvažnije: Bašćansku ploču (oko 1100.) kao jedan od prvih književnih spomenika pisanih hrvatskim jezikom, Istarski razvod (1275.-1395.) koji je najstariji poznati međunarodni diplomatički spomenik pisan hrvatskim jezikom, Vinodolski zakon (1288.) koji je najstariji poznati zakon pisan hrvatskim jezikom. Slijede Prvotisak (1483.) kao najstarija poznata inkunabula pisana hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom te najstarija poznata hrvatska glagoljaška početnica za djecu (1527.). Kao posebno zanimljivu ličnost istaknuo je Juraja Slovinca, glagoljaša i profesora na pariškoj Sorboni oko 1400. Dr. Žubrinić govorio je i o hrvatskim glagoljičkim rukopisima izvan Hrvatske koji se nalaze u 27 država, u oko 60 gradova.
     Kako za tečaj glagoljice nije bilo vremena, dr. Žubrinić na tabli je ispisao nekoliko riječi kako bi prisutnima objasnio osnovna pravila pisanja glagoljice, a na kraju je glagoljicom ispisao imena Metković i Ante Gabrić, misleći na našeg misionara o. Gabrića kojemu se, kako je rekao, istinski divi.