vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Neretvanska baština

Metković, 12.11.2013. - U okviru Mjeseca knjige u Gradskoj knjižnici Metković održano je još jedno zanimljivi predavanje koje su pod nazivom Neretvanska baština održali Meri Rogošić i arheolog Ivan Volarević iz Udruge Divina Natura.
      Predavanje je započeo Ivan Volarević koji je govorio o kulturno-povijesnoj baštini doline Neretve uključujući onu materijalnu i nematerijalnu. Uslijedilo je izlaganje Meri Rogošić koja je govorila o prirodnoj baštini, koliko je ona jedinstvena i koliko su zbog nje stanovnici doline Neretve bogati te koliko je to bogatstvo nedovoljno iskorišteno. Prema njenom mišljenju potrebno je razviti jednu lokalnu strategiju koja bi objedinila prirodne resurse, ali i povijesnu baštinu kako bi se iskoristile komparativne prednosti što bi pomoglo da se dolina Neretve predstavi i europskom tržištu.
     Kako bi se prisutni još bolje upoznali s prirodnim bogatstvima Neretve kratko izvješće o projektu popisivanja i obilježavanja špiljskih lokaliteta na području Neretve te o značaju očuvanja životinjskog svijeta koji u njima obitava govorio je Markica Vuica, predsjednik Udruge Baštinik. Na kraju predavanja Miodrag Paponja detaljno je objasnio razloge zbog kojih će područje Kuti, ako se uskoro nešto ne poduzme, vrlo brzo postati slana bara u kojoj život više neće biti moguć.