vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

22. obljetnica 116 brigade HV-a

Metković, 13.11.2013. - Sljedeće nedjelje, 17. studenoga navršit će se 22 godine od osnutka 116. brigade HV-a, čiji su pripadnici bili iz Metkovića, Opuzena i Ploča te okolnih neretvanskih mjesta.
   Obilježavanje 22. obljetnice počinje već sutra u 18 sati u crkvi sv. Ilije misom zadušnicom za poginule branitelje, a 17. studenoga u 9 sati će na Gradskom groblju sv. Ivana pred Središnjim križem biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.
   – Neretvani su u Domovinskom ratu dali nemjerljiv doprinos u ustrojavanju postrojbi, otporu agresoru i logističkoj potpori postrojbama koje su dolazile iz drugih dijelova Hrvatske. Samozatajnost ljudi koji su ih vodili na određen način umanjuje doprinos Neretvana u obrani doline Neretve, kao i žrtava s našega područja koje su položile svoje živote za ostvarenje svetog cilja, stvaranja samostalne države Hrvatske izborene u okrutnom i nametnutom ratu.
   Važno je istaknuti da je A satnija ZNG-a Metković prva ustrojena postrojba u Dolini Neretve i šire koja je sudjelovala u akciji Male bare, gdje ja dala nemjerljiv doprinos i rezultate u akciji. Ova postrojba prva je počela izvoditi borbena djelovanja na bojišnici na sprječavanju prodora agresora prema Neretvi na crti Ston i sjevernije.
   Nakon ustrojavanja A satnije ZNG-a uslijedilo je ustrojavanje i ostalih pričuvnih postrojbi u Dolini Neretve, da bi konačno 17. studenoga 1991. godine stigla zapovijed o ustrojavanju 116. brigade Hrvatske vojske sa središtem u Metkoviću.
  Ova je brigada u presudnim trenutcima spriječila agresora u namjeri da zauzme lijevu obalu Neretve te je tako imala presudnu ulogu u ovoj zadaći dok nisu pristigle gardijske postrojbe, i to I. i IV. gardijska brigada te ostale pričuvne brigade.
   Ovom prigodom sjećamo se svih poginulih Neretvana koji su položili živote u Domovinskom ratu za slobodnom nam domovinu Hrvatsku kojima odajemo dužnu počast kao i svih ostalih branitelja koji su svoj ratni put proveli u ovoj časnoj i slavnoj postrojbi – stoji u priopćenju Dane Rendulić, bivšega zapovjednika A satnije ZNG-a i dopredsjednika udruge veterana IV. gbr.