vijesti www.metkovic.hr

 Humanost

Grad se odužuje babi Ivi

Metković, 16.11.2013. - Danas je na Sjednici Gradskoga vijeća usvojen prijedlog Odluke o osnivanju Humanitarne zaklade „Iva Petrušić“ čija će namijenjena biti socijalno ugroženim osobama i obiteljima s područja grada Metkovića pružati jednokratnu novčanu pomoć.
   Pokojna gospođa Iva Petrušić ostala je u našem sjećanju po svome nesebičnu zalaganju i znanju kojima je u saniranju povreda pomagala tisućama ljudi u našem gradu, dolini Neretve, ali i šire. Vrata svoje kuće tražiteljima žurne pomoći otvarala je u svako doba dana ili noći i nikada joj nije bilo teško namještati razna iščašenja ili lomove ruka i noga, dati koristan savjet za oporavak. Baba Iva, kako su je svi znali, ljudima u nevolji pomagala je skoro sedamdeset godina, gotovo jedan prosječan ljudski vijek. Njezinu pomoć dnevno je znalo tražiti i dvadesetak osoba, od mladih do odraslih, a ni vrhunski športaši nisu se libili zatražiti njezinu pomoć. Sama je jednom rekla da je rekordan broj njezinih dnevnih intervencija bio 38.
   Pokojna gospođa Iva bila je dobitnica nagrade Grada Metkovića Sv. Ilija za 1998., a zahvalnice je dobila od 116. brigade HV, ali i drugih hrvatskih vojnih postrojba, škola, pojedinaca i institucija. Dobitnica je i Norina, prestižne nagrade HRT-a i emisije Živa istina koja se temeljem glasova gledatelja dodjeljivala za humanitarna djela. Stoga je osnivanje Zaklade s njezinim imenom odavanje počasti koju Grad Metković u ime svih građana odaje pok. Ivi Petrušić