vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Otvorena izložba 'Narona 2013'

Metković, 16.11.2013. - Danas je u Vidu otvorena zajednička izložba radova nastalih na petodnevnoj kiparskoj radionici naziva Narona koja je održana u organizaciji Udruge PowerProgressiveArt (Snažna progresivna umjetnost) i u suradnji s Arheološkim muzejom Narona.
     Skulpture i kiparske instalacije na temu Agora djela su sedmero umjetnika: Marije Čupić – Sente, Snježane Đelmić, Ane Gizdić, Joška Klarića, Ante Leke, Nediljke Penović i Marije Sršen te djece iz Vida koja su ujedno i počasni članovi Udruge SPA i učenika OŠ Opuzen.
     O radionici i onome što ona znači za mlade umjetnike, ali i djecu koja su se priključila prigodno su govorili ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina i zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja koji je izložbu i otvorio.
     Prisutnima su se obratile i organizatorice, dopredsjednica Udruge PowerProgressiveArt Marija Sršen i predsjednica PowerProgressiveArt Ana Gizdić, zahvaljujući kojima je 2011. u Vidu održana prva Narona s temom Ptice. Marija Sršen posebno je zahvalila sponzorima te Muzama, gospođama iz Splita i Solina, kojima je u znak zahvalnosti za svu pomoć koju iskazuju Udruzi i umjetnicima na radionicama koje organizira PowerProgressiveArt uručila prigodne darove. Ana Gizdić ukratko je predstavila Udrugu nakon čega je govorila o projektu Rimska cesta koji je započeo na Naroni 2012.
     – Osnovni cilj Udruge SPA je stvaranje projekata za istraživanje i to tako da spojimo dva antička lokaliteta, Salonu i Naronu. Za to smo osmislili projekt naziva Rimska cesta koji ćemo završiti 2015. kada ćemo purpurnom trakom, uz popratni program, obilježiti 170 km dug rimski put od arheološkog lokaliteta Salona u Solinu do Arheološkog muzeja Narona u Vidu. Radionicom u Vidu nastavljamo naš rad na umjetničkim kiparskim radionicama kojima želimo podići svijest javnosti o važnosti kulturne i prirodne baštine doline Neretve te probuditi interes za njenu vrijednost, očuvanje i prezentaciju – rekla je između ostaloga Ana Gizdić.
     Izložba ostaje otvorena do 23. studenoga.