vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Edukacijom protiv raka dojke i debeloga crijeva

Metković, 24.11.2013. - U organizaciji Udruge za solidarnost među sugrađanima Vita Ploče u Zgradi političkih stranaka održano je predavanje o prevenciji karcinoma dojke.
     Predavanje je dio projekta Globalna edukacija stanovništva u prevenciji raka dojke koji provodi Udruga Vita, a održala ga je dr. Ankica Džono-Boban, koordinatorica u provođenju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke MAMMA Zavoda za javno zdravstvo za DNŽ. Gošća predavanja bila je mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za DNŽ te dr. Nikica Hajvaz, radiolog.
     Dr. Džono-Boban govorila je o zastupljenosti raka dojle, rizičnim čimbenicima, simptomima upozorenja. Posebno je istaknula kako je potrebno redovito raditi samopregled i barem jednom godišnje ići na liječničke preglede jer rano otkrivanje bolesti omogućava uspješno liječenje.
     Dr. Hajvaz govorio je o primjerima iz prakse te je žene pozvao da se odazovu pozivu na mamografiju naglasivši kako je postotak uspješnosti liječenja jasno povezan s veličinom tumora.
     O Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je u RH započeo 2008., govorila je dr. Marija Mašanović koja je također naglasila značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma. Na predavanju se moglo čuti koje su visokorizične skupine, koji su rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka debelog crijeva, a detaljno su predstavljene i metode dijagnostike. Dr. Mašanović posebnu pažnju posvetila je pozivima za testiranje na skrivenu krv u stolici sa svrhom povećanja odaziva na preventivne preglede za rano otkrivanje raka debelog crijeva.
     Na kraju predavanja u ime Udruge Vita prisutnima se obratila predsjednica Nataša Vojnović koja je svima zahvalila na dolasku, a posebno članicama Udruge lađarica Metkovke koje već duže vrijeme kao volonterke pomažu i promoviraju različite akcije koje provodi ta pločanska udruga.