vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Metkovski gimnazijalci na državnoj maturi izvrsni iz matematike

Metković, 14.1.2014. - Oko državne mature ponovno se vode polemike. Neki bi je ukinuli, neki smatraju da ona treba služiti samo za vanjsko vrednovanje škola, a da na fakultete treba vratiti prijamne ispite, dok neki smatraju da je samo treba poboljšati. Kakva je – takva je, ali državna matura svake godine pokaže međusobni odnos škola u pojedinim predmetima. Ove godine briljirali su matematičari Gimnazije Metković.
   Prema pisanju Večernjega lista, učenici Gimnazije Metković su iz ispita matematike na A razini zauzeli izvrsno četvrto mjesto među tristotinjak srednjih škola u Hrvatskoj. Ispred njih su samo učenici triju čistih matematičkih gimnazija. Naime, u Gimnaziji Metković matematiku su na A razini polagali učenici jednoga odjela (razreda) matematičkoga smjera te po desetak njih iz triju odjela jezičnoga i općega smjera. Njih ukupno 59 riješilo je matematiku sa 67,5-postotnom točnošću.
    Vrlo dobar uspjeh na A razini imali su gimnazijalci i iz hrvatskoga jezika (23. mjesto sa 72 % riješenosti) te iz engleskoga jezika (30. mjesto sa 73,1 % riješenosti).
    Ostaje jedino nejasno zašto ti podatci nisu službeno objavljeni, nego novinari do njih dolaze nekim svojim vezama.