vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazijalci kao europski parlamentarci

Metković, 22.1.2014. - Metkovski gimnazijalci vratili su s putovanja u Europski parlament u Strasbourgu gdje su, sudjelujući u simulaciji rada Parlamenta, na jedan dan zauzeli mjesta zastupnika u Parlamentu i tako se pobliže upoznali s radom europarlamentaraca.
   Kako smo već bili pisali, metkovski su se gimnazijalci za taj nastup izborili pobjedom svoga debatnog tima na Nacionalnom natjecanju Euroscole koje je održano u Splitu u listopadu prošle godine.
   Članovi tog tima bili su učenici Kristijan Harak, Martina Manenica, Antonija Stanić, Maja Raguž i Ana Nikolić, koji su svojom pobjedom osigurali odlazak u Strasbourg još devetnaestorici svojih kolega. Tako je u Strasbourgu Gimnaziju Metković predstavljalo 23 učenika trećih razreda u pratnji profesorica Živke Franković, Gordane Nikolić i Svjetlane Bebić i na čelu s ravnateljem Škole prof. Jozom Jurkovićem.
   Nakon ostvarene pobjede na spomenutom natjecanju, tijekom zimskoga odmora uslijedilo je intenzivno pripremanje učenika za debate u Europarlamentu, koje se odvijalo pod vodstvom spomenutih profesorica te profesorice Branke Vladimir. U izboru učenika sudjelovali su još i ravnatelj Jurković te profesorice Mirjana Šutalo i Senka Rodin.
   Naši su gimnazijalci pripremili šest zadanih tema za Euroscola program, i to na engleskom jeziku: Okoliš i obnovljiva energija, Sloboda informiranja i aktivno građanstvo, 2014. – Europska godina borbe protiv bacanja hrane, Budućnost Europe, Europski izbori te Zapošljavanje mladih.
   U petak, 17. siječnja, 477 učenika iz 20 zemalja članica Europske unije postalo je na jedan dan europarlamentarcima, raspravljajući u nacionalno šarolikim skupinama o zadanim temama na jednom od triju službenih jezika: engleskom, njemačkom ili francuskom, što je omogućilo našim učenicima da svoja gledišta razmijene s ostalim sudionicima te ponude različita rješenja za pojedine probleme.
   U Strasbourgu je nakon zajedničkoga doručka i međusobnog upoznavanja sudionika program započeo uvodnim dijelom u kojem su im dužnosnici Europskog parlamenta ukratko predstavili Parlament i Europsku uniju općenito. Potom je uslijedilo pojedinačno predstavljanje svakoga tima. Glasnogovornik metkovskoga tima Kristijan Harak vrlo je dojmljivo, na izvrsnom engleskom jeziku, i uz siguran nastup ukratko predstavio Republiku Hrvatsku, spomenuvši njezine prirodne ljepote i kulturno naslijeđe, Hrvate kao talentiranu sportsku naciju i nezaobilaznu kravatu.
   Nakon rada u skupinama uslijedila je plenarna sjednica u glavnoj dvorani Europskog parlamenta na kojoj su predstavnici skupina iznosili zaključke svojih debata. Nakon desetominutnih rasprava o svakoj temi, u kojima su naši učenici aktivno sudjelovali postavljajući pitanja i iznoseći svoja mišljenja (od kojih su neka popraćena pljeskom ostalih sudionika), mladi zastupnici su glasovanjem prihvatili većinu predloženih rješenja. Neki od naših učenika ostali su pomalo razočarani jer zbog vremenskog ograničenja nisu uspjeli iznijeti svoje stavove i zanimljive ideje, iako su se stalno javljali za riječ.
   Osim spomenutih aktivnosti, mladi su parlamentarci, podijeljeni u četveročlane timove, sudjelovali i u natjecateljskoj kviz-igri Eurogame, u kojoj su imali priliku pokazati poznavanje činjenica o Europskoj uniji. Po završetku debatnoga dijela programa u plenarnoj dvorani odvijao se finalni dio natjecanja u kojem su se nadmetala četiri tima, od kojih je najviše bodova osvojila nacionalno mješovita četvorka, čiji je član bila i naša učenica Lucija Markota. Kao dio pobjedničke ekipe, Lucija je osvojila medalju, majicu i kapu, okrunivši time ukupnu uspješnost hrvatskoga tima u svim aktivnostima programa Euroscole.
   Na putu do Strasbourga gimnazijalci su zastali u Münchenu gdje su u pratnji stručnoga vodiča nakratko razgledali najljepši dio grada – Marienplatz, dok su prije povratka kućama posjetili znamenitosti povijesne jezgre Strasbourga i time zaokružili program toga nezaboravnog izleta.