vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Zamućeno vodocrpilište u Prudu

Metković, 22.1.2014. - Prema današnjima rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (Služba za zdravstvenu ekologiju Odjel za vode) u uzorcima vodovodne vode iz izvorišta Prud vrijednosti mutnoće su iznad zadanih te voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 125/13). Pojačana mutnoća prisutna je u vodovodnim mrežama Pruda, Vida, dijela općine Kula Norinska, grada Opuzen, i općine Slivno.
    Pojava zamućenja vode toga izvorišta posljedica je izrazito obilnih kiša proteklih dana pa se isporučena voda redovito klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako takva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.
    U uzorcima vode iz izvorišta Doljani (uzorci uzeti iz vodovodnih mreža u Metkoviću) nisu nađene povećane vrijednosti mutnoće kao ni klorida, te voda udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i može se koristiti za piće bez prokuhavanja.
    Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pojačano će pratiti kretanje mutnoće, slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz spomenutih vodovoda i o tome na vrijeme obavještavati javnost stoji u priopćenju što ga nam je poslao dr. med. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ DNŽ.