vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Maslenica nakon 21 godinu

Metković, 23.1.2014. - Olako zaboravljamo događaj nakon kojega smo prodisali barem na jedno plućno krilo. Na drugo krilo čekali smo još dvije godine.
   Višednevnom obilježavanju 21. obljetnice VRO akcije Maslenica pridružili su se i veterani IV. gardijske brigade – Podružnice Dubrovačko-neretvanske županije, i to baš na dan kada su prije 21 godinu krenuli u oslobodilačku akciju.
   Jučerašna svečanost obilježavanja obljetnice akcije Maslenica započela je u Kašiću kraj spomenika poginulim pripadnicima III. gbr – Kunama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje. Vijence su položila brojna izaslanstva gradova, županija, vojske i policije te braniteljskih udruga. Poslije toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred Zelenim hrastom u Islamu Latinskom gdje je spomenik pripadnicima IV. gbr poginulima u akciji Maslenica. Autobusom kojim su pristigli iz Metkovića veterani su nastavili do Paljuva gdje su posjetili mjesto pogibije pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca na kojemu su prošle godine, na 20 obljetnicu postavili spomen ploču. Na tome su mjestu zapalili svijeću kao i na nedalekom mjestu pogibije pok. Marija Glavote.
   Nakon obilaska mnogih mjesta koja ih vežu uz ratne događaje veterani su, prisjećajući se raznih zgoda, produžili do Novigrada. Na ulazu u mjesto zapalili su svijeću poginulim pripadnicima II. gbr – Gromovima. Brojni veterani IV. gardijske i njihovi suborci iz III. gardijske brigade, koji su za ovu priliku došli iz Slavonije, potom su sudjelovali na svetoj misi u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu. Nakon svete mise za nazočne je poslužen ručak. Lijep i topao sunčan dan veterani IV. gbr iz Metkovića iskoristili su za posjet Zadru i obilasku zadarskih znamenitosti.
Tekst i foto: B. Markota, uredio: I. Puljan