vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Oni gledaju nas, a noćas vi gledajte njih

Metković, 5.6.2014. - Noćas iza 3 sata i 20 minuta točno nad Metkovićem proletjela je Međunarodna svemirska postaja (ISS) koja nad Zemljom trenutno kruži na visini od oko 420 km, a pri brzini od 7653 m/s (27549 km/h) treba joj nešto više od sat i pol da obiđe naš planet. Postaja se pojavila na zapad-sjeverozapadu, preletjela nad Metkovićem gotovo okomito (88º nad horizontom) i nakon šest minuta nestala na istok-jugoistoku.
    Danas će se Međunarodna svemirska postaja iz Metkovića vidjeti u još dva navrata. Večeras u 21.40 pojavit će se na zapad-jugozapadu (gledano iz središta grada u smjeru Momića) i nad gradom će se vidjeti pod najvećim kutom od 76º. Prelet će također trajati šest minuta, a završit će na sjeveroistoku (smjer Gabela). Drugi prelet počet će u 23.18 iz smjera zapad-sjeverozapad (smjer Borovci) i gledano iz Metkovića dosta nisko nad horizontom (23º). Prelet će trajati pet minuta i završit će također na sjeveroistoku.
    Sve će se to moći vidjeti golim okom (izgledat će kao najsjajnija zvijezda koja brzo promiče nebom) pa i fotografirati, naravno, ako imate teleobjektiv. Ako živite podalje od središta grada korigirajte i opisne smjerove koje smo naveli.