vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani na obilježavanju obljetnice u Stocu

Metković, 8.6.2014. - Izaslanstvo Udruge veterana IV. gardijske brigade - Podružnice Dubrovačko-neretvanske županije nazočilo je 22. obljetnici ustrojavanja prve djelatne postrojbe HVO-PPN Ludvig-Pavlović u Stocu – javlja Dane Rendulić.
    Ta je postrojba odlučila da svake godine svoju obljetnicu obilježava u drugome gradu. Prošle godine obljetnica je obilježena u Ljubuškom, ove godine u Stocu, dok dogodine obilježavanje obljetnice planiraju održati u Vrgorcu, gdje im je jedno vrijeme bila i baza. S obzirom na to da su zakletvu položili u Metkoviću u njemu planiraju obljetnicu obilježiti jedne od narednih godina.
    Nakon prijma gostiju kod domaćina gradonačelnika Stoca Stjepana Boškovića i general-pukovnika HVO-a Dragana Čurčića, položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku poginulim braniteljima. Nakon toga bivši pripadnici postrojbe i uzvanici uputili su se u stroju do crkve sv. Ilije gdje je služena sveta misa zadušnica za poginule i preminule pripadnike te postrojbe. U mimohodu je sudjelovao impozantan broj pripadnika postrojbe, njih oko 200. Nakon mise pripadnici su se u stroju uputili u restoran San Pietro gdje je za njih i uzvanike upriličen domjenak. Očekivalo se obraćanje Darija Kordića, oslobođenoga uzničkoga ropstva, koje je izostalo iz tehničkih razloga. Ispred crkve sv. Ilije snimljena je i milenijska fotografija postrojbe.