vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Stipe Božić predstavio knjigu 'K2: trijumf i tragedija'

Metković, 11.6.2014. - Sinoć je u Gradskoj knjižnici Metković Stipe Božić predstavio knjigu K2: trijumf i tragedija.
     Vrsni alpinist, snimatelj i autor mnogih putopisnih dokumentarnih filmova prikazivanjem fotografija i videozapisa okupljenima je u najvažnijim crtama prepričao međunarodnu alpinističku ekspediciju u kojoj je sudjelovao 1993. i koju je u knjizi detaljno opisao. Cilj ekspedicije bio je osvojiti vrh K2 u pakistanskom Karakorumu, jedan od najnepristupačnijih vrhova koji spada među one rijetke visoke preko 8.000 metara.
     Nakon što je ravnateljica Vesna Vidović prigodno predstavila gosta, Božić je u zanimljivom izlaganju govorio o mjestima i običajima koje su članovi ekspedicije susretali na putu do podnožja planine. Govorio je i o pravilima kojih se radi sigurnosti i zdravlja treba pridržavati u alpinističkim ekspedicijama te o posljedicama koje se mogu dogoditi ako ih se ne pridržava. Prikazujući predivne, idilične fotografije istaknuo je da je sve dobro dok su vremenske prilike dobre, ali da uvijek treba računati sa naglim promjena vremena koje mogu za alpiniste završiti kobno. Bio je to uvod nakon kojega je Božić ispričao tragediju koja se za vrijeme ekspedicije dogodila slovenskom alpinistu Boštjanu Kekecu koji je nadomak vrhu preminuo od poremećaja izazvanih visinskom bolešću.
     – Iako je K2 osvojen, zbog smrti kolege i prijatelja nije bilo trijumfa ni zadovoljstva, a visoke planine od tada gledam drugim očima. Zadovoljan sam što moja knjiga nije obični putopis nego je edukativna i govori o preživljavanju, osjećajima, premišljanjima koja čovjeka obuzmu kada je životno ugrožen – rekao je između ostaloga Božić.
     Zanimljivo je da je točno prije 21 godinu, na današnji datum, 11. lipnja 1993. Božić osvojio K2.