vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Zaštitite svoje lubenice i dinje!

Metković, 18.6.2014. - Velika količina oborina koje su pale tijekom proteklih dana i najava temperatura iznad 25 oC do kraja tjedna pogodovati će razvoju biljnih bolesti na lubenicama i dinjama . Upozoravaju se proizvođači da čim vremenske prilike dozvole naprave preventivnu zaštitu usjeva od uzročnika plamenjače (Pseudoperonospora spp.) , crne pjegavosti (Alternaria spp.), truleži stabljike (Didimella spp.) i pepelnice (Erysiphe spp.).
    S obzirom na to da se početak berbe očekuje početkom srpnja, nužno je prilikom odabira pripravaka voditi računa o karenci.
    Za suzbijanje uzročnika plamenjače i crne pjegavosti moguće je koristiti jedan od pripravaka: Equasion Pro (karenca 10 dana) , Antracol WG 70 (karenca 7 dana) , Ranman 400 SC (karenca 3 dana).
    Za suzbijanje uzročnika pepelnice moguće je koristiti jedan od pripravaka: Crystal, Domark (karenca 7 dana) Indar 5 EW (karenca 4 dana), Nativo 75 WG Karathane Gold (karenca 3 dana).
    Za preventivnu zaštitu od uzročnika plamenjače i pepelnice moguće je koristiti pripravke na osnovi azoksistrobina: Quadris (karenca 3 dana ) i dr. sukladno registraciji.
    S porastom temperature očekuje se razvoj populacije crvenog pauka i lisnih uši. Potrebno je redovito pregledavati usjeve i po potrebi primijeniti insekticid.
    Za suzbijanje lisnih ušiju dozvolu ima selektivni aficid Teppeki 500 WG (karenca 3 dana), Actara 25 WG (karenca 3 dana), Calypso SC 480 (karenca 3 dana).
    Za suzbijanje crvenog pauka dozvolu imaju:, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC (karenca 3 dana).
    Zaštitu obaviti za mirna vremena prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!
    Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: fis.mps.hr/trazilicaszb.
   
      Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr