vijesti www.metkovic.hr

 Povijest

Ferdinandovo posljednje putovanje

Metković, 27.6.2014. - Jučer je u Metkoviću obilježeno sto godina od začetka jednoga od najdramatičnijih događaja u povijesti – Prvoga svjetskoga rata ili Velikoga rata, kako ga povjesničari još zovu. Metković je u ta turbulentna događanja bio uključen činjenicom da je imao plovnu Neretvu i izgrađenu željezničku prugu do Sarajeva pa je austrougarski prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand odlučio iz Trsta u Sarajevo doputovati preko Metkovića.
   Ukratko, Ferdinand je do ušća Neretve doplovio admiralskim ratnim brodom Viribus unitis s kojega se 25. lipnja 1914. prebacio na jahtu Dalmat i koja je Neretvom doplovila do Metkovića gdje mu je priređen svečan doček. Put u Sarajevo nastavio je posebnim vlakom. Nakon atentata 28. lipnja isti je vlak u Metković dovezao ljesove s tijelima Ferdinanda i supruge mu Sofije, a jahta Dalmat ih preuzela natrag do ušća gdje je čekao Viribus unitis. Bio je to Austro-Ugarskoj Monarhiji povod za objavu rata Srbiji jer su atentatori bili bosanski Srbi. Ime Metkovića tih je dana osvanulo u svim svjetskim novinama, a metkovski trgovac i fotograf Jure Nikolac izdao je knjižicu od deset fotografija s Ferdinandova dolaska u Metković te ispraćaja mrtvih tijela iz Metkovića.
    Turistička zajednica Grada Metkovića odlučila je posebnim programom obilježiti sto godina od tih događanja. U crkvi sv. Ilije sužena je misa zadušnica za stradale supružnike, nakon koje je u Gradskom kulturnom središtu u nazočnosti g. Marina Mrklića, počasnoga konzula Republike Austrije za Dalmaciju, održano predavanje na temu Sarajevskoga atentata i Prvoga svjetskoga rata. O Ferdinandovu proputovanju kroz Metković i o Sarajevskome atentatu govorio je povjesničar dr. sc. Ivan Jurić, dok je prof. Nikola Grmoja govorio o Prvome svjetskome ratu i njegovim posljedicama.
    Činjenica da je Metković bio kotačić u složenome mehanizmu uvoda u Prvi svjetski rat nastoji se iskoristiti i u turističke svrhe (kao što su to do sada činili i drugi gradovi) pa je na Velikoj rivi postavljena turistička city-light vitrina s osnovnim podatcima i povijesnim fotografijama Ferdinandova posjeta Metkoviću. Dio novca za za postavljanje vitrine TZ Grada Metkovića dobila je na natječaju Turističke zajednice DNŽ.
    Program na Rivi započeo je obraćanjima direktorice metkovskoga Turističkog ureda Magdalene Medar Ujdur, gradonačelnika Bože Petrova i zamjenice župana Marije Vučković, da bi se okupljenima potom obratio počasni konzul Mrklić, koji je i otvorio vitrinu. Svečano otvorenje vitrine završeno je programom u kojemu su sudjelovali učenici metkovske gimnazije.