vijesti www.metkovic.hr

 Promocija

Zaboravu otrgnut svećenik i pjesnik don Mirko Talajić

Metković, 8.8.2014. - U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković sinoć su u Gradskoj knjižnici Metković predstavljeni knjiga i prigodna izložba slika pod nazivom Svećenik i pjesnik don Mirko Talajić autorice Matije Maše Vekić, naše Metkovke na privremenom radu u Zagrebu.
     Nakon što je nazočne pozdravila autorica, o don Mirku je govorio dr. don Mile Vidović koji je istaknuo da je don Mirko bio uporan i dosljedan u svojim stavovima te se sa životnim načelima nikada nije poigravao pa i uz najveće prijetnje i poteškoće.
     – Bio je svećenik profinjene duše, a njegove se pjesme s ugodnošću čitaju. Don Mirko kakav je bio, sa svojim svećeničkim likom i svojim kulturnim i svećeničkim radom ostaje svima nama koji ga poznajemo, naš ponos. Ovom prigodom zahvaljujemo i našoj Matiji Maši na ovoj knjizi koju je napisala. Njezin je stil lagan, jasan i razumljiv pa se knjiga s ugodnošću čita. Uvijek volim istaknuti da se svaka knjiga najbolje predstavi kada je nabavimo, čitamo i čuvamo u svojoj obitelji tako da i naša djeca mogu upoznati njezin sadržaj. Učinimo tako i s ovom knjigom o našem dragom don Mirki jer on to zaslužuje – rekao je između ostaloga dr. don Mile Vidović.
     Nekoliko don Mirkovih pjesama pročitala je Petra Talajić, a ulomak iz knjige pročitala je autorica Vekić. U nastavku, don Mile Vidović govorio je o izložbi slika posvećenih don Mirku Talajiću rekavši da se može reći kako autorica u svoj rad unosi slikarstvo misticizam poput Talijana De Chiricoa i Carràe.
     U glazbeno dijelu nastupile su Nada Vekić i Ivana Petrov.