vijesti www.metkovic.hr

 Znanost

Metković dobio prvu znanstvenu ustanovu
Otvorena podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Metković, 13.8.2014. - U Metkoviću je 9. kolovoza u zgradi Vage svečano otvorena podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Podružnicu je, na poziv gradonačelnika Petrova, otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a nazočio je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić.
   Povodom otvorenja upriličen je prigodan program koji su dojmljivo izveli Klapa Sv. Nikola i KUD Metković, a stihove metkovskog pjesnika Vladimira Pavlovića govorila je prof. Ines Vukoja. Čitav program vodila je prof. Marija Tomić.
   Budući da se ništa ne događa slučajno, ukratko ćemo opisati put do dolaska ove značajne institucije u naš grad.
   Sjećate li se predstavljanja Hrvatskoga pravopisa u GKS-u u listopadu prošle godine? Naime, dugi niz godina traje suradnja metkovskih prof. Lidije Puljan i Ivanke Ujdur s Institutom, a vezana je za učenička natjecanja u poznavanju hrvatskoga jezika. Naše dvije prof. su, sudjelujući na svim natjecanjima iz poznavanja hrvatskoga jezika i ostvarujući iznimne rezultate, u jednom trenutku postale članice Državnog povjerenstva, autorice natjecateljskih testova, recenzentice i, znajući kojim jezičnim blagom obiluje ovaj kraj (dr. Jozić rekao je da smo dijalektološki eldorado), razmišljale da jednoga dana Institut dovedu u Metković. Razgovarale su s gradonačelnikom i s ravnateljem Instituta te argumente za potrebom ovakve institucije podnijele Znanstvenome vijeću IHJJ-a koje ih je odobrilo, Upravno vijeće potvrdilo i evo – Institut je tu!
   Čime će se baviti, saznali smo dan poslije.
   U razgovoru s ravnateljem Jozićem i gradonačelnikom Petrovim dogovoreno je da će za dvadesetak dana biti formirano Znanstveno vijeće Institutove podružnice te da će nam u početku pomagati naši bivši učenici dr. sc. Domagoj Vidović i dr. sc. Perina Vukša Nahod, zaposleni u Institutu u Zagrebu, a pridružit će im se i mladi kroatisti (trenutno ih je na Zavodu za zapošljavanje trinaestero, a četvero ih može raditi u programu stručnog osposobljavanja). Otvara se mogućnost poslijediplomskoga studija iz dijalektologije, etimologije, onomastike… čime bi sve to skupa moglo prerasti u malo sveučilišno središte, zasad – jezikoslovno. Ravnatelj Jozić rekao nam je da bi za početak mladi kroatisti počeli raditi na izradi rječnika metkovskih idioma i to bi bio prvi projekt ove podružnice.
   Inače, planira se organizirati znanstvene skupove iz svih jezikoslovnih područja, predstavljati jezikoslovna postignuća i na međunarodnoj razini (ne zaboravimo hercegovačke, vojvođanske, gradišćanske i moliške Hrvate!), organizirati brojne lingvističke tribine, slavističku školu, ali o tome više nakon što Znanstveno vijeće donese program rada za sljedeću godinu.
   Svi imamo razlog za veselje. Kroatisti - otvara im se mogućnost zaposlenja, ugostiteljski i turistički radnici – smještaj i ugošćivanje pedesetak znanstvenika, otvaraju se mostovi znanstvene suradnje sa susjednom Hercegovinom zbog istraživanja njihovih govora… Poticaj svima koji teže cjeloživotnome učenju.
   Otvaranje Institutove podružnice snažno je podupro predsjednik Josipović rekavši na otvaranju: „Osobno sam za decentralizaciju svega pa i znanosti. Ovo što sam čuo i vidio govori da je Metkoviću itekako potrebna ovakva institucija i mislim da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prepoznati vrijednost i pružiti vam potporu u daljnjem radu.“ Nadajmo se da hoće. Alea iacta est!