vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Petrov još jednom odlučno protiv TE Ploče

Metković, 22.8.2014. - Danas je u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo jedna od tema bila izgradnja TE Ploče na ugljen, koja je u dolini Neretve zadobila mnoge protivnike. U zagrebačkome studiju gost je bio notorni Damir Begović, nekadašnji prvi čovjek HEP-a, a danas lobist neznanoga kapitala koji nam tik uz ušće Neretve želi pljunuti postrojenje iz najmračnijih noćnih mora. Sučelice njemu, u dubrovačkome je studiju sjedio metkovski gradonačelnik Božo Petrov, koji se od početka oštro suprotstavio toj monstruoznoj zamisli.
   U 11 i pol minuta emisije, čijih su prve gotovo četiri minute bile uvod u temu, nije se, nažalost, moglo puno toga reći, naročito ne novoga. I Begović i Petrov su ponovili svoje prije poznate suprotstavljene stavove. Na kraju se u emisiju telefonom uključio dr. sc. Robert Pašičko, koji je ponovio neke činjenice s kojima su protivnici TE Ploče već istupali u javnosti, ali i rekao neke nove. Kazao je da danas nitko ne gradi termoelektrane na ugljen te da je prošloga tjedna njemačka elektroprivreda RWE donijela odluku o zatvaranju triju termoelektrana na ugljen. U zadnjih godinu i pol zatvorili su takvih postrojenja ukupne snage od preko 13 tisuća megavata (preko 18 nuklearki Krško, op. ur.) Razlog tomu je sve konkurentnija cijena energije iz obnovljivih izvora energije.
   Ne događa se to samo u Njemačkoj nego i u drugim razvijenim zemljama. Suočeni sa sve većim otporom gradnji termoelektrana na ugljen u razvijenim zemljama, što se najčešće može poistovjetiti sa zemljama razvijene demokracije, projektanti, izvođači i investitori traže načina da, s jedne strane, vrate uloženo (radi se o skupim tipskim projektima koji se isplate tek kada se izgradi više elektrana), ali i da, s druge strane, steknu trajan izvor dobiti. Kako to obično biva, nepoželjna se tehnologija tako premješta u siromašne zemlje kojima, u pravilu, još uvijek drmaju razni muljatori suspregnuti s političarima. A, otkuda kapital? Pa nije Hrvatska u zadnjih 20 godina osiromašena igrom slučaja. Eto otkud nama TE Ploče na ugljen.
   Premda je do sada organizirano nekoliko skupova protiv TE Ploče na ugljen, cijelo se vrijeme postavlja pitanje zašto burno ne reagiraju oni kojima je poljoprivreda (nakon propasti mnogih poduzeća) ostala jedini izvor prihoda. Pretpostavlja se da veliki dio od preko 35 tisuća stanovnika doline Neretve potpuno ili dobrim dijelom ovisi o poljoprivredi. Nevjerojatno je da se oni o toj ugrozi uopće ne oglašavaju, kao što se ne oglašavaju ni po pitanju Gornjih horizonta. Da, jeste li išta čuli o tome da je Vlada RH ustala u zaštitu doline Neretve od projekta prevođenja voda sliva Neretve u sliv Trebišnjice. Niste, a ni nećete. Vjerojatno za nas Neretvane imaju spreman neki drugi scenarij.