vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Skupštinari nasmijali Metkovce

Metković, 25.8.2014. - Na ljetnoj sceni GKS-a sinoć je Amatersko kazalište Opuzen odigralo komično-satiričnu predstavu Skuština autora Ljubomira Kerekeša koju je za domaće (ne)prilike prilagodio i režirao Hrvoje Barbir.
    Predstava govori o Skupštini Mjesnoga odbora (u čijoj blagajni vlada propuh) u malome donjoneretvanskome selu, na kojoj trebaju biti donesene neke važne odluke, kao što je protivljenje gradnji termoelektane u tome selu. Da se odlučan NE za TE začas promijeni u još odlučniji DA za TE, dovoljan je bio telefonski poziv iz središnjice u kojemu je predsjednik stranke lokalnome predsjedniku MO Anti (Mario Jurković) obećao mjesto stranačkoga rizničara, a sve to na oduševljenje lokalne ljepotice i uzgajivačice gudina Mare Marine (Milena Pačić), koja s Antom ima odnose koji nadilaze članstvo u MO. Sve što Ante mora napravit je pridobiti seljane za taj salto mortale, a važna mu je i podrška pripadnika romske nacionalne manjine, čijega predstavnika u MO Trpimira Oršuša glumi Tomislav Herceg. Predsjednik Ante mora udovoljiti i Ivanu, zvanom Tarzan (Josip Mušan), dragovoljcu Domovinskoga rata iz 1996. te lokalnom pjesniku i zaljubljeniku u oružje.
    Predstava je puna aluzija na lokalne prilike pa smijeha nije nedostajalo. Neke od njih su u završnome govoru predsjednika Ante u kojemu suseljanima (prihvate li projekt TE) obećava liske velike k'o tuke i jegulje k'o anakonde, a iz mandarina će se vaditi živa koja ima vrlo visoku tržišnu vrijednost.
    Publika je predstavu primila izvrsno, a među gledateljima našla se i poznata hrvatska glumica Matija Prskalo, s kojom smo nakon predstave fotografirali dvoje glavnih glumaca.
    Ovo je prigoda da najavimo i predstavu Ne daj se, Njofra, koju će na istome mjestu u subotu, 30. kolovoza s početkom u 20.30 odigrati članovi metkovskoga MAKA-a.