vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne'

Metković, 30.8.2014. - U organizaciji Udruge Narenta u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u prošli četvrtak održana je tribina na temu referenduma za pravedne izbore koju je održala dr. Željka Markić, članica Organizacijskog odbora inicijative U ime obitelji.
     Gospođa Markić okupljenima je govorila o nedostacima dosadašnjega načina biranja i prednostima koje bi donio novi za kojega se zalaže građanska inicijativa U ime obitelji.
     – Pod motom Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne ovom referendumskom inicijativom želimo dovesti do toga da se usvoji pravedniji izborni sustav te da dođe do demokratizacije političkih stranaka što je važno svakom građaninu RH. Promjenama za koje se zalažemo, u Hrvatskom saboru bi sjedili ljudi koji bi bili odgovorni biračima i koji bi znali zastupati interese svih nas – rekla je Markić na početku tribine.
     U nastavku je i detaljno govorila o izbornim načelima o kojima bi se građani izjašnjavali na predstojećem referendumu koji će se održati od 21. rujna do 5. listopada. U ime obitelji predlaže preferencijsko glasovanje bez cenzure čime bi se građanima omogućilo da odaberu do tri kandidata s liste. Također bi se izborni prag s pet posto smanjio na tri posto, ujednačila bi se vrijednost glasova birača u izbornim jedinicama, a birači bi mogli glasovati kako na biračkom mjestu tako i dopisnim ili elektroničkim putem. Ne bi bile dopuštene zajedničke predizborne liste dvaju ili više političkih stranaka, a prikupljenih 3000 potpisa bio bi preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka.
     – Ovim referendumom također želimo dokinuti dosadašnju praksu da se na izborima gubi više od 25% glasova birača. Što to znači? To znači da je glas svakog četvrtog od vas završio na listi za koju niste glasali. Zato je važno da svaki glas birača jednako vrijedi što bi omogućilo da zastupnici postanu odgovorniji. Za promjene izbornog zakonodavstva zalaže se i GONG, a o tome u zadnje vrijeme govori i predsjednik Josipović, ali oni bi da se demokratizacija izbornog sustava provede na izborima za pet godina. Za razliku od njih, mi želimo promjenu već na predstojećim parlamentarnim izborima – rekla je između ostaloga Željka Markić.