vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Klapa 'Kurjože' pokazala autentičnost i ljepotu klapske pjesme

Metković, 2.9.2014. - Preksinoć je u ispunjenom dvorištu obitelji Barbir na Verajinu guvnu održan koncert Ženske klape Kurjože koji je ujedno i posljednje događanje bogatoga Metkovskog ljeta 2014.
     Na samome početku goste iz Podstrane pozdravio je ravnatelj Gradskog kulturnog središta Milan Kapović, koji je s nekoliko riječi o Klapi posjetitelje uveo u koncert.
     Jednom je bard dalmatinskoga i hrvatskoga pjesništva akademik Jakša Fiamengo napisao da je klapska pjesma rezultat autentičnog glazbenog oblikovanja svagdanjeg života, navlastito maloga puka koji je pjevao u svim prilikama, i kada mu je pjesma bila odušak za prekomjernu radost i kada mu je olakšavala neizrecivu tugu, kada je u njoj bila i pobožnost i bunt, i molitva i kletva, i prkos i skrušenost, i ljubav i smrt.
     Autentičnosti i ljepote klapske pjesme nije nedostajalo jer su Kurjože pokazale svu vještinu i vokalnu lepršavost vidljivu prvenstveno u minijaturama glazbene dinamike koja je tijekom cijeloga koncerta dolazila do izražaja. Ipak, najveći pljesak Kurjože su dobile nakon izvedene pjesme Na Neretvi vodi ladnoj u obradi Blaženka Juračića.
     Taj koncert potvrđuje da je pjesma, osobito ona klapska, koju u Metkoviću ne čujemo baš često, zapravo razgovor, a klapa jedan od najboljih sustava da se on realizira, ne samo u pjevačkome već i u onom duboko ljudskom smislu.
     Klapu Kurjože čine: 1. sopran Monika Grubišić Čabo, 2. sopran Sandra Utrobičić, 2. sopran Anamarija Mikas, 1. alt Andrijana Gilić, 1. alt Emilija Markulin, 1. alt Jasminka Batinić, 2. alt Marijana Radoš, 2. alt Ana Bartulović i 2. alt Antonia Visković.