vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Metkovski osmerac na Dunavu

Metković, 1.10.2014. - Prošle se subote u Vukovaru održavao XI. Maraton osmeraca na Dunavu Vukovarski veslački maraton na kojemu su kao predstavnici Grada Metkovića u kategoriji veterana u osmercu veslali članovi VK Neretvanski gusar Vido Jeramaz, Petar Jakić, Matko Delija, Marijo Bebić, Ante Brozović, Mateo Vidović i Davor Gnječ, Antonio Crnčević, koji nam se javio iz Vukovara, te kormilar Ante Bošković.
   Vukovarski veslački maraton tradicionalno se vesla u sjećanje na 23. rujan 1991. – Dan osnivanja legendarne 204. Vukovarske brigade te na 32 članova Hrvatskoga veslačkog kluba Vukovar koji su u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske izgubili živote ili se još vode nestalima.
    Premda su svi veslači našega osmerca članovi VK Neretvanski gusar, odlučili su Maraton veslati u kategoriji gradova, tako da je ekipa predstavljala Grad Metković. Ukupna dužina maratona približno je 26 km, a vesla se 13 km uzvodno Dunavom od Veslačkoga doma pa Dunavcem oko Borovske ade te nazad u Vukovar.
    Maraton je međunarodnoga značaja jer su na njemu nastupile posade iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske pa je našima to bila izvrsna prilika da sve pozovu na Prvi maraton osmeraca na Neretvi, koji bi se trebao održati uoči Maratona lađa i to sa startom u Opuzenu i ciljem u Metkoviću. Kako saznajemo, nekoliko posada osmeraca već je potvrdilo svoj dolazak, a neretvanski gusari su uz svoje svakodnevne klupske obveze već započeli s pripremama za organizaciju toga velikoga veslačkog događaja.
    Uz poziv na tu regatu, svi su veslači Vukovarskoga maratona bili počašćeni neretvanskim brudetom, a dečki iz VK Neretvanski gusar nakratko su postali ambasadorima doline Neretve pokazavši svoj promotivni spot, kao i fotografije rijeke Neretve i Grada Metkovića. Time su domaćinima, a osobito natjecateljima iz Slovenije i Mađarske koji zbog loših uvjeta zimi ne mogu trenirati na svojim matičnim rijekama, prikazali izvrsne uvjete za veslanje na rijeci Neretvi i boravak u Metkoviću. – Vrijeme je da rijeka Neretva i Grad Metković konkuriraju kao vrhunsko mjesto veslačkih priprema – zaključio je Crnčević svoje izviješće iz Vukovara.