vijesti www.metkovic.hr

 Čestitka

Ponosno istaknimo hrvatske stjegove i svečano proslavimo Dan neovisnosti

Metković, 8.10.2014. - Drage sugrađanke i sugrađani, danas obilježavamo 8. listopada, dan kada je Hrvatska, proglasivši neovisnost, neopozivo prekinula sve veze s bivšom državnom zajednicom i nakon gotovo tisuću godina ponovno postala samostalnom državom.
    S radošću se sjećamo toga dana iz 1991., a s ponosom i svih ostalih dana koji su slijedili i u kojima smo znali pokazati odlučnost u obrani domovine; bilo je to romatinčarsko doba u kojemu je vladalo zajedništvo, hrabrost i spremnost na žrtvu. Stoga, s posebnim poštovanjem i divljenjem sjećamo se svih onih koji su u ugradnju moderne hrvatske državnosti utkali ono najvrednije – svoje živote. Hvala njima koji su znali da je slatko i časno umrijeti za domovinu.
    Iste vrijednosti, drage Metkovke i Metkovci, trebamo i danas. Povijest je prošla, ali od nje danas izgleda nitko ništa nije naučio. Nemojmo rasterećivati svoju savjest u bolesnom hrvatskome spomeničarskom mentalitetu. Ti mladi ljudi nisu ginuli da bismo im danas gradili spomenike, ulicama nadijevali njihova imena… njihov je cilj bio slobodna i snažna domovina.
    S čvrstom vjerom da imamo dovoljno odlučnosti i znanja izgraditi bolji Metković i bolju Hrvatsku, pozivam vas da ponosno istaknemo hrvatske stjegove i svečano proslavimo Dan neovisnosti.

Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića