vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Rijedak primjerak kornjače u Kleku

Klek, 9.11.2005. -    Jutros je u Kleku na plažu izvučena morska kornjača koja se zaplela u ribarsku mrežu i uginula. Radi se o sedmoprugoj usminjači (Dermochelys coriacea) koja živi u toplim i umjereno toplim morima, a u Jadranskom i Sredozemnom moru vrlo je rijetka. Nesretna kornjača bila je duža od dva metra, a prema procjeni imala je oko 350 kg i bila stara preko 100 godina. Ove kornjače nemaju tvrd oklop nego je on načinjen od tvrde kože.
   U telefonskom razgovoru s dr. Vladimirom Onofrijem iz dubrovačkog Laboratorija Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji je u Kleku obavio uviđaj, saznali smo da je uginula kornjača bila u jako lošem stanju tako da je otpala mogućnost prepariranja. Rekao nam je da se u Dubrovniku čuva jedan primjerak s kraja 19. stoljeća koji je prepariran, a zanimljiv je i po tome što ga je ubio crnogorski kralj Nikola II.
   Prema istraživanjima Bojana Lazara i Nikole Tvrtkovića iz Zoološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Jadranu su zabilježene tri vrste morskih kornjača: sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea) koje je zabilježeno 5 primjeraka, glavata želva (Caretta carellg) zabilježena sa 57 primjeraka i golema želva (Chelonia mydas) koje posljedni zabilježeni primjeci datiraju u 19. stoljeće. U našem moru stalno boravi jedino glavata želva. Ostale se vjerojatno povremeno gnijezde na pješčanim plažama oko otoka Mljeta. Autori procjenjuju da prilikom slučajnog ulova u ribarske mreže zbog gušenja u Jadranu godišnje strada oko 2500 kornjača, a sedmopruga usminjača jedna je od najugroženijih vrsta među životinjama uopće.

     dr. Vladimir Onofri obavlja uviđaj u Kleku