vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

'Sretni kraljević' premijerno izveden u GKS-u

Metković, 13.10.2014. - Prošloga je petka Metkovsko amatersko kazalište lutaka u režiji mostarskog redatelja Hamice Nametka premijerno izvelo lutkarsku predstavu Oskara Wildea Sretni kraljević – prvu lutkarsku predstavu koju su domaći glumci-amateri izveli nakon pola stoljeća.
    Predstava govori o požrtvovnosti i ljubavi na koje je u današnjem potrošačkom i virtualnom svijetu potrebno svakodnevno podsjećati. Glavni je lik predstave lastavica koja žrtvuje svoj život (smrzava se jer je zakasnila otići u topli Egipat) da bi siromašnima pomogla pomoću bogato ukrašena kipa kraljevića. Naoko tužna, ta bajka potiče na razmišljanje o današnjem svijetu u kojemu je nekima svaki dan borba za golu egzistenciju, dok je drugima život ispunjen ispraznim vrijednostima od kojih i ne vide što se oko njih događa ili naprosto ne znaju cijeniti blagostanje u kojemu žive.
    Priču o sretnom kraljeviću ispričali su glumci Ksenija Kežić Pehar, Vatroslav Markotić, Josip Talajić, Anđelka Galov i Antonela Markotić, a svjetlom i glazbom atmosferu je upotpunio Milenko Družijanić - Druja. Da na pozornici sve štima pobrinule su se inspicijentice Suzana Zovko i Otilija Šiljeg, lekturu teksta obavila je Ivanka Ujdur, a na predstavi su surađivali i Dubravka Šešelj, Ivan Volarević te Ante Leko.
    MAK lutaka od 2013. djeluje u okrilju Metkovskoga amaterskog kazališta i spomenuta predstava prva je koju su tijekom svoga kratkog postojanja izveli za javnost.
– Kada smo krenuli, o lutkarstvu nismo ništa znali. Imali smo želju i dobru volju, a preko našega pok. Tonija Pehara upoznali smo redatelja Nametka koji nam je pomogao da predstavu postavimo na kazališne daske. Bilo je dosta napora i danas smo jako sretni i ispunjeni što smo uspjeli i idemo dalje. Mislim da ste primijetili da je sve bilo profesionalno. Ova je predstava duboka i želimo je odigrati za naše vrtićane i školarce, a jednu bismo željeli odigrati i u Prosinačkim svečanostima. Nakon toga lagano ćemo se počet pripremati za sljedeću godinu i nove predstave koje će sigurno biti novi izazovi – rekao nam je nakon predstave Vatroslav Markotić.