vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Robert Papić predstavio dvije svoje knjige

Metković, 17.10.2014. - U Gradskoj knjižnici Metković rukometni je trener Robert Papić predstavio dvije svoje knjige. Prva je Zbrka priča iz Uvodne i namijenjena je djeci koja se počinju baviti sportom. U knjizi autor govori kako aktivirati dječju maštu i zanimanje za sport kojim se bave. Odlomke iz knjige čitala je djevojčica Tea Vekić.
   Druga je knjiga Učenje kreativnosti u sportu namijenjena trenerima i onima koji se jednoga dana odluče za taj poziv, a nastala je na temelju zabilješki koje su Papić i njegova supruga Marija počeli raditi još dok su bili u Španjolskoj. Papići njome prenose svoja iskustva u radu s mlađim naraštajima s jednim skroz dijametralnim i možda netipičnim pristupom koji je inače ustaljen u trenerskim vodama.
– Djecu od šest ili sedam godina ne može se trenirati jednakim metodama kao djecu od deset, isto tako za djecu od 15 godina koriste se drugačije metode od onih za djecu od deset…
    Osnovni je problem u radu s mladima, pogotovo prisutan kod rukometašica, odnos između trenera i igrača koji se temelji na poslušnosti. Trener nešto zahtjeva od igrača i onda ga se treba slušati. Problem je u tome ako je dijete poslušno, ono će ponavljati samo ono što trener zahtjeva od njega te na taj način neće razvijati svoju unutarnju kreativnost te onda na kraju dobijemo prosječnog programiranog igrača koji je predvidljiv – neka su od iskustava koje je Papić prenio metkovskim trenerima, ističući kako ga najviše zanimaju „neposlušna“ djeca jer se u njima često kriju kreativci koje klasične metode rada znaju udaljiti iz sporta.