vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Otvorena izložba akademskih slikara Đakovštine

Metković, 20.10.2014. - U organizaciji Grada Metkovića i Udruge veterana IV. gardijske brigade, podružnica za DNŽ te Grada Đakova i Udruge veterana 122. brigade HV-a iz Đakova, u subotu je u Galeriji GKS-a Metković otvorena izložba akademskih slikara „Đakovo i Đakovština u Domovinskome ratu“.
    Na izložbi se predstavilo devet akademskih slikara i kipara, a radovi koje su izložili nastali su na likovnoj koloniji „Đakovo i Đakovština u Domovinskome ratu“ 2013. priređenoj u organizaciji Udruge veterana 122. brigade HV-a te na istoimenoj likovnoj koloniji koja je održana u još lipnju 1991.
    Na otvaranju su prigodne govore održali zamjenici gradonačelnika Đakova i Metkovića, Mirko Ćurić i Nikola Grmoja, kao i predstavnici veteranskih udruga Antun Šimić Šima i Dane Redulić.
    Govoreći o izložbi Ćurić je rekao da su radove izložili umjetnici različitih naraštaja. Svatko od njih iz svoje perspektive i u različitim tehnikama na izloženim radovima prikazuje Domovinski rat, zbog čega izložba predstavlja slojevit prikaz Đakova i Đakovštine iz tog vremena, kao i vrijednosti te sredine, po čemu se posebno ističu konji. Istaknuo je da je izložba predstavljena prošle godine u Đakovu u okviru manifestacije Svome gradu za blagdane, nakon čega je krenula na turneju po dalmatinskim gradovima.
    Zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja izrazio je zadovoljstvo što je Grad Metković dobio prigodu ugostiti još jednu vrijednu izložbu koja, osim što ima umjetnički značaj, potiče na očuvanje spomena na Domovinski rat i obranu naše domovine. Rekao je i kako se nada da će ta izložba biti poticaj prijateljstva i suradnje Grada Metkovića i Grada Đakova. – Posebno mi je drago što to prijateljstvo predvode branitelji koji su 1991., u najtežim okolnostima, a i sada u slobodnoj Hrvatskoj bili i ostali rame uz rame – rekao je na kraju zamjenik gradonačelnika Grmoja te otvorio izložbu. Izložba ostaje otvorena do 3. studenoga.