vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo Deklaraciju protiv izgradnje termoelektrane na ugljen

Metković, 22.10.2014. - Jedna od točaka jučerašnje Sjednice Gradskoga vijeća Grada Metkovića bila je Prijedlog Deklaracije kojom bi sve političke opcije u Vijeću poslale jasnu poruku protiv gradnje termoelektrane na ugljen u Pločama.
    Prijedlog je vijećnicima iznio zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja te im prenio što se dan prije događalo na tematskoj Sjednici Županijske skupštine.
    – Vjerujem da ste svi čuli za veliku pobjedu jučer na Županijskoj skupštini DNŽ, na kojoj je, s neznatnim izmjenama, usvojen prijedlog Mosta, odnosno vijećnice s naše liste Ane Muse, iako je prijedlog vladajućih u Županijskoj skupštini bio na tragu onoga što se događalo na nedavnoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Ploča na kojoj je zauzet stav, ajmo reći pranje ruku, kao, protiv smo termoelektrane, ali prvo na referendumu treba pitati građane. Izvrsnim izlaganjem naših vijećnika i prof. dr. Stanke Uršića ta je rasprava krenula u drugom smjeru i donesen je zaključak, tj. jasan stav protiv termoelektrane bez ikakvih referenduma. Time je poslana jaka poruka Vladi i svi su se oko toga usuglasili. Na kraju je došlo do male rasprave jer je SDP bio nezadovoljan time što se od Vlade traži da uvaži obvezujuće mišljenje lokalnih samouprava, što stvarno nije u skladu sa Zakonom jer ne može Vlada uvažavati mišljenje lokalne samouprave kao obvezujuće, ali time se željela poslati jedna jasna poruka. Ni referendum ne obvezuje Vladu, tako da je dobro da je Županija poslala jednu tako oštru poruku protiv termoelektrane i to zahvaljujući ovim vijećnicima i naravno svim neretvanskim vijećnicima koji su konačno shvatili koja je opasnost od termoelektrane. Sjetite se samo, do prije nekoliko mjeseci Grad se Metković jedini oštro protivio termoelektrani na ugljen, a ljudi koji su bili aktivisti protiv termoelektrane ismijavani su na lokalnim radiopostajama, a evo, vidimo sada da su sve političke opcije u Županiji shvatile koja je to opasnost za dolinu Neretve. To je predstavlja veliko zadovoljstvo pa bi bilo dobro da i Grad Metković, iako smo se mi već ovdje u ovom tijelu izjasnili protiv termoelektrane, sve političke opcije, bilo bi dobro da donesemo Deklaraciju kojom ćemo jednoglasno poslati žestoku poruku jer nije ova priča oko termoelektrane na ugljen gotova. Mislim da će onim zagovaračima koji nemaju više ni hrabrosti niti imaju nekih političkih eksponenta koji imaju hrabrosti reći da su za termoelektranu, mislim da će im biti puno teže nakon ove odluke Županijske skupštine i nakon odluka, ja se nadam, svih jedinica lokalne samouprave u Neretvi, a i u svim onim područjima koja su ugrožena ovom termoelektranom – zaključio je Grmoja te pročitao tekst Deklaracije. Deklaracija je usvojena jednoglasno.