vijesti www.metkovic.hr

 Reakcija

Sarajevo minira pelješki most

Metković, 17.11.2005. - Hrvatska je započela radove na pristupnim cestama budućem mostu Komarna-Pelješac. Ne ulazeći u problematiku struke koja se spori o tipu budućega mosta, s obzirom da je tvrda stijena na oko 400 m ispod površine mora, osvrnut ćemo se na reakcije iz susjedne BiH.
Nedavno je u Dnevnom listu, koji se tiska u Mostaru, izašao članak o tome kako će koridor Vc umjesto na Ploče trebao završiti u Neumu, s tim da će se u Neumu raditi luka. Slična razmišljanja dolaze od BH političara kada je u pitanju i gradnja novoga mosta. Ističe se da dimenzije minimalnog plovidbenog profila ispod mosta od 130 x 30 m ne zadovoljavaju potrebe buduće neumske luke. Bit će prije da nekima u BiH ne odgovara što koridor Vc prolazi kroz područje Zapadne Hercegovine u kojem živi većinski hrvatski narod i što se izgradnjom pelješkog mosta zaobilazi Neum pa BiH gubi mogućnost pritiska na Hrvatsku vezanu za status Luke Ploče. Gradnjom neumske luke i svega što je vezano uz to zasigurno bi se promijenila i etnička struktura stanovništva Neuma koje je danas preko 90% hrvatsko.

Na donjim satelitskim snimcima prikazano je područje oko Ploča i Neuma. I laiku je jasno da u Neumu luke, osim marine i sl., ne može biti.

Današnji Večernji list donosi članak Sarajevo minira pelješki most.