vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Glazbeno-duhovni trenutak uz 'Cantores Maruli'

Metković, 28.10.2014. - Nakon nedjeljne večernje mise u crkvi sv. Ilije Muški vokalni kvartet Cantores Maruli iz Splita pred prepunim je auditorijem održao koncert kakvoga do sada nismo imali prigodu čuti.
    Kvartetu u sastavu: Marin Kapor Kaporelo – I. tenor, Zdravko Kraljević – II. tenor, Joško Perić – bariton i Blaženko Juračić – bas i glazbeni voditelj pridružili su se i violončelisti Mihovil Karuza i Anthony Havelka.
    Izvedena vokalne skladbe spoj su gregorijanskih napjeva i suvremenih zborskih stremljenja (Veni Creator Spiritus, Blagoslovljen Bog u vijeke) te dvoglasne skladbe u pratnji violončela koje su u službi propovijedanja Riječi, napojene simbolikom i polifonim načinom izlaganja. U Meštrovićevu pasiju vješto su umetnuti gregorijanski i glagoljaški napjevi i skladbe na tom tragu (završni zbor iz oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula - O biči priljuti i Arvo Part - Bogorodice Djevo).
    Skladbe Blaženka Juračića za violončela na biblijske teme na tragu su nove estetike koja se naslućuje u novozavjetnim deskriptivnim elementima u najužoj povezanosti riječi Božje i glazbe. Tu se razni stilovi prelijevaju u jedan novi stil, koji ne laska ljepotom već čak i estetikom nesviđanja želi prodrijeti do Istine. Stoga Juračićeva glazba postaje zvučna egzegeza, odnosno tumačenje Božje riječi napojena simbolikom.
    Splitskim glazbenicima je na kraju koncerta zahvalio župni vikar fra Lukica Vojković, a publika im je dugim pljeskom zahvalila na iznimnom glazbeno-duhovnom događaju. Koncert je organiziralo Gradsko kulturno središte Metković i Župa sv. Ilije.