vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

Četiri izvedbe predstave 'Voda je život'

Metković, 31.10.2014. - Hrvatske vode su u suradnji s Udrugom Divina Natura iz Metkovića nedavno u Gradskom kulturnom središtu upriličile četiri izvedbe edukativne predstave Voda je život koja je bila namijenjena učenicima nižih razreda metkovskih osnovnih škola.

    Kazalište Daska iz Siska, poznato po sličnim edukativnim izvedbama, upravo je u dolini Neretve zaključilo svoj ciklus izvedaba edukativne predstave Voda je život, koja je osmišljena vrlo suvremeno i inovativno s svjetlosnih i zvučnih efekata te interakcije s djecom koja su tako postala protagonistima predstave. Priča se temelji na uočavanju razlike između dobra i zla, dobroga i zloga, čistoga i zagađenoga, odgovornoga i neodgovornoga ponašanja… Glavni lik je dobri profesor Oskar (Nebojša Borojević Borko) koji živi u 2014. godini, kada je već sve toliko zagađeno da se prodaje umjetna voda, na čemu njegov zločesti brat Oto zgrće bogatstvo. Oskara brat Otto na prijevaru iz 2114. vraća u 2014., u vrijeme kada se odgovornim ponašanjem prema prirodnim resursima još uvijek može spriječiti katastrofa. Profesoru u borbi za očuvanje voda pomažu unuka Hana i kornjača Hrvoje, virtualni likovi projicirani na prednje platno (kao i Otto) koje su nacrtale Marina Pavlić i Martina Zelenika, a glasove im posudili Dahna Borojević i Ivan Jurić Yuri. Na kraju se, uz pomoć djece, sve dobro završava, a zločesti Otto postaje borac za očuvanje prirode.
    Predstava je igrana još u Opuzenu i Pločama, a Hrvatske vode su je financirale u okviru Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, sa svrhom izgrađivanja svijesti kod djece i mladih o važnosti voda i potrebi njihova očuvanja.