vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Neretvanske iluminacije Ive Donellija

Metković, 6.12.2014. - S tridesetak radova na temu iluminacija, kojima obiluju stare knjige prepisivane u samostanskim skriptorijima srednjega vijeka, sinoć se u Gradskome kulturnom središtu Metković predstavio Ivo Donelli, kojega smo do sada poznavali uglavnom kao konzervatora i restauratora (radio na nalazima antičke Narone).
    Na Donellija, rođenoga Metkovca, a odrastanjem Pločanina pa Splićanina, Neretva je, očito, u mladosti ostavila snažne dojmove koji su pojačavani svakim njegovim povratkom u nju. Tako su nastale 'Neretvanske iluminacije', slova ukrašena neretvanskim motivima poput riba, ptica, biljaka, ali i Erešove kule, Metkovića s gavranom sv. Ilije i sl.
    Izložbu je organizirao Prirodoslovni muzej Metković, u čijoj se Ornitološkoj zbirci Donelli već bio predstavio ciklusom akvarela Pera, posvećenima neretvanskim pticama.
    Uime GKS-a posjetitelje je pozdravio Ivica Puljan koji je, gledajući Donellijeve radove, rekao da mu je žao što hrvatska abeceda nema više slova.
    O Donellijevim iluminacijama govorio je Igor Brešan, dobro poznat metkovskim ljubiteljima likovne umjetnosti, rekavši, između ostaloga, da je „umjetnik Donelli čovjek ovoga vremena, nervčik koji se ne predaje shematiziranom pogledu na svijet, još manje diktatu mrtvih slova na papiru! On povijesnom naslijeđu daje prednost da isprovocira dobar početak. Radovi su to koji u vremenu sadašnjem nastoje potražiti nove odgovore za odumrlu disciplinu, ali i uvažiti neke tradicijske vrijednosti, pa i kreativno ispuniti dokolicu. Probajte i sami biti hrabriji pa šaranja s margine, dok vas netko dosadno obmanjuje, podrediti zabavi i razbibrizi. Ova igra oplemenjuje. Kaligrafska indukcija osigurat će vam kompoziciju i podići kreativni moral. Baš kao i Donelliju, sve ostalo ne mora biti njegovih dosega i kakvoće.“
    Nakon što se Ivo Donelli emotivno obratio okupljanima, zahvalivši svima koji su ga podržavali, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur. Izložba je prodajnog karaktera.